-30 grader och en fantastisk sol

En bra bit upp i Sverige!

Bures! (Hej på Samiska)
Idag har kylan gjort sig ännu mer påmind här uppe, temperaturen krupit ner till –30 grader, men med en fantastisk sol som tittar fram! Det märks att ljuset kommit tillbaka och vi går mot ljusare tider. Igår, onsdag, var det Samernas Nationaldag. Arvidsjaur är mycket präglad av samisk kultur och det märks till och med på namnet Arvidsjaur, som betyder Arvids sjö på samiska. Renar finns det gott om, och de håller sig gärna på vägarna så det gäller att se upp för de ståtliga hjortdjuren.

Landet Mauritius

Idag tänkte jag berätta lite kort om ön och landet Mauritius. Många blandar ihop Mauritius med Maldiverna. Mauritius ligger utanför Madagaskar och ligger därmed i Afrika och har en välmående ekonomi.

En av Mauritius vita stränder

Mauritius har likt Sri Lanka en kultur inspirerad av indisk, då det bor mycket folk med Indisk härkomst på Mauritius. Går man ut på restaurang så serveras också här många olika curryrätter och grillad fisk. Klimatet på ön är mycket behaglig, det är inte så tryckande varmt, men solen är väldigt stark här nere, så det gäller att sola med hög solskyddsfaktor då landet ligger nära Ekvatorn.

Bungalow på Byn Flic en Flac


Paradisö med mycket djurliv i havet

På paradisön finns det mycket djurliv i havet, och en populär aktivitet är att åka på Delfinsafari. Har man tur kan man få se delfinerna leka ute till havs på morgnarna och vill man upptäcka öns natur rekommenderas en utflykt till naturreservatet Valla de Ferney. Ön har fantastiska vita stränder och korallblått hav.

Norrländsk vinter

Så här kan det se ut om man har en bra dag på fjället


Nu när solen kommit tillbaka och ljuset, börjar det röra sig runt husknutarna här i Norrland. Då vaknar folket till liv, och man ägnar sig åt friluftsaktiviteter såsom turskidor eller pimpling som är ett stort intresse här uppe. Att pimpla ute i öde fjällvärlden en solig vårvinterdag och koka kaffe i kaffepannan är livskvalité Deluxe för mig. På turen äter vi gärna en av mina favoriträtter Souvas, som jag brukar kalla Norrländsk Tacos. Det är lättrökt renskav som man steker och äter med tunnbröd och grönsaker.

Det blev visst snöstorm under fiske i Laisvall

Rödingsfiske och skoterturer

Här uppe finns det gott om röding, det är lite som lotteri. Ibland får man sitta i tio timmar utan ett napp, och ibland bara hugger det direkt. Det är nog spänningen när fisken nappar som fångar intresset. Det finns gott om stugor eller skotrar att hyra här uppe om man vill testa på vårvinter och rödingsfiske i Norrland.

Mubba värmer sängen i snögrottan vi ska sova i


Over and out, imorgon ska jag berätta om Jamaica, och min favoritsemester förra sommaren i Kebnekaise, hoppas vi ses!!!
/ Johan

Kommentarer

Populära inlägg