Jobb, skola, tyfoner och utflykter




Det har nu gått en dryg vecka på vistelsen i det här hotellet och sedan i fredags förra veckan, när vi fick gå ut för att bli PCR-testade, har vi inte lämnat rummet alls. Jag jobbar på dagarna och det där med att jobba hemifrån har man ju vant sig vid nu efter snart ett helt år i den här pandemisituationen. Min dotter har riktigt tråkigt på dagarna ända till hennes vänner vaknar sent på vår eftermiddag och tar kontakt med henne. 

Snart börjar skolan 

Skolstarten är nu bekräftad till den 26:e januari och idag har vi haft ett videomöte med skolan om hur första dagen kommer att gå till och vad vi behöver förbereda. Det känns skönt att det äntligen blir av efter att vi har väntat sen i augusti. Jag har ju varit här i Vietnam ett tag nu. I slutet av februari så blir det ett år sen jag kom hit och jag har varit själv hela tiden på grund av att det inte har gått att resa utomlands alls. Mina arbetsvillkor är annars att jag skulle kunna resa hem var tredje månad för att träffa familjen men gränsen har varit helt stängd sen i mars så det har inte fungerat som det var tänkt. På helgerna har jag mest försökt att hålla mig i form genom att motionera. Jag har haft möjlighet att simma och haft tillgång till gym, men det jag har gjort mest är att promenera, när vädret har tillåtit. 

Många små sjöar

Hanoi har många små sjöar som ligger inne i staden. Det är säkert rester av att Röda Floden som slingrar sig utanför staden har haft andra lopp än vad den har nu. Vad kallas det nu igen? Korvsjöar har jag ett svagt minne av att vi lärde oss om i geografin i skolan. En del av sjöarna är säkert grävda för hand också genom århundradenas lopp. Hanoi är en riktigt gammal stad så det finns mycket historia här. Sen finns där också en stor sjö som kallas Västra Sjön och den kan man promenera runt om man har lite tid på sig. Det är 17 kilometer runt och sen får jag addera 4 kilometer fram och tillbaka till lägenheten jag bor i. Det är en härlig promenade med sjöutsikt i stort sett hela vägen. Tyvärr är väl inte sjön i bästa skick. Visserligen finns det fisk i den och det är folk som hoppar i vattnet och lägger ut nät. Den är inte djup så de vadar med vatten upp till armhålorna men jag skulle inte vare sig bada eller äta fisken. 

Det är intressant att gå runt i stan och känna alla lukter och se allting som är på gång. Folk är alltid på väg någonstans på sina motorcyklar även om jag tror att mycket av trafiken, speciellt på helgen, är rena nöjesåkningen. Folk åker tillsammans runt sjön och stannar till vid nåt av de många cafeerna och fikar. Nu när det är svalt ute vore bästa tiden att promenera där istället för att sitta inlåst här. Det får bli helgnöjet när vi kommer ut.

För varmt att vara ute på sommaren

På sommaren är det för varmt för att vara ute och gå. Det räcker med ett varv runt kvarteret så är man våt av svett. Hanoi är en av de varmaste platser jag har bott på, med temperaturer uppåt drygt 40 grader när det är som varmast. Det är 42-43 grader och fuktigt när det är som värst. Det känns som att öppna dörren till en bastu när man går ut. Även sent på kvällarna så är det tung värme och kvavt, så man håller sig mest inomhus där det finns luftkonditionering.

Aktiv orkansäsong

Nu under hösten har vi haft en riktigt aktiv orkansäsong i Vietnam och det har varit stora översvämningar i samband med att dessa tyfoner, som de kallas i den här delen av världen, har kommit in över land i centrala Vietnam. De är vana vid dåligt väder under hösten där men det här året har det varit riktigt dramatiskt. Det värsta på 50 år tydligen. 


Drift och underhåll av mobiltelefonnät

Jag jobbar med drift och underhåll av mobiltelefonnät och när det är så      här dåligt väder så är det oerhört mycket job att hålla allting fungerande.

Vi har fått hyra in båtar och evakuera utrustning från översvämmade områden, koppla om nätanslutningar för att undvika problem när ledningar blåser av samt förstärka säkerheten vid master genom att plocka ner utrustning som kan verka som vindfång och få masterna att välta. Det höll i sig i mer än två månader innan det lugnade ner sig. Vi var alla ganska utslitna innan det var över. Nu är det dock “vinter” här i norr och temperaturen i Hanoi kan sjunka ner till 10-gradersstrecket eller strax under när vinden kommer från norr. Det är lugnare väder nu och färre bekymmer med telefonnätet. 

Vietnamesiska Nyåret den största högtiden

Jag har inte varit runt och rest så mycket utanför Hanoi under den här vistelsen. Mest för att jag har varit här själv och att det är trevligare att resa tillsammans med andra. Speciellt när det är svårt att göra sig förstådd är det skönt om man är flera. Nu när min dotter har kommit hit så ska det bli annorlunda. Det är snart den största högtiden på året, det Vietnamesiska Nyåret som ju är samtidigt som det kanske mer kända Kinesiska nyåret. Då har vi ledigt några dagar och kan passa på att se oss omkring. Det finns inga reserestriktioner inom landet här eftersom det inte finns nån inhemsk smitta aktiv, så man kan resa var som helst precis som vanligt. Förutom det faktum att man får vara ute i god tid förstås. Det bor uppemot 100 miljoner människor här i landet som är mindre än Sverige till ytan och det är klart att alla passar på att resa nånstans när man har några dagar ledigt så det gäller att vara ute i god tid om man vill ha biljetter och hotell.

Karantän, smittspårning och testning

Turismen har vuxit sig stor och är en viktig del av ekonomin här i landet. De största skarorna utländska turister kom innan pandemin från Kina, Sydkorea, Japan och Taiwan samt ganska många från Ryssland. Nu har det varit helt stopp för utländska besökare sedan mars förra året så det är riktigt hårda tider för branschen. Regeringen här har uppmuntrat lokal turism för att hålla näringen under armarna och det såg lovande ut ända tills corona dök upp igen i centrala Vietnam i slutet av juli, efter att landet hade varit smittfritt i 99 dagar. Områden sattes i karantän och en intensiv smittspårning och testning följde och efter 6 veckor ungefär så var det återigen rent. Tyvärr blev det ju ett riktigt avbräck att det hände mitt i den mest intensiva semesterperioden.

Där har vi ju i alla fall nånting att göra under den här händelselösa helgen i karantän. Planera en utflykt och lite strandliv. Någonting att se fram emot.

Jag bifogar lite bilder från senaste gången jag promerade runt sjön. /Thomas Ljungdahl











Kommentarer

Populära inlägg