Att undervisa om kontroversiella frågor och positiv psykologi

Att ta upp och hantera svåra och kontroversiella frågor i undervisningen är viktigt för att träna eleverna i demokrati, mänskliga rättigheter och tolerans gentemot alla människor.

Vad är kontroversiella frågor?

Kontroversiella frågor handlar om aktuella samhällsproblem som väcker starka känslor och där åsikterna kan gå isär. Ofta presenteras åsikter som fakta, vilket kan göra dem extra svåra att bemöta. 

Inom so-ämnena finns det flera ämnesområden där just kontroversiella frågor skall och behöver diskuteras och bemötas, detta för att träna eleverna i att bemöta olika åsikter med respekt. Därför behöver vi so-lärare vara extra förberedda men också trygga i att leda sådana typer av lektioner. 

Ett bra tips är att du i förväg tänkt igenom de reaktioner som kan uppkomma men också att inte vara rädd om det kommer kontroversiella åsikter. Om en elevs reaktion exempelvis är rasistisk, sexistisk eller allmänt odemokratiskt anser jag att det allra viktigaste där och då är att jag som lärare visar att denna åsikt inte är i linje med skolans värdegrund men i stället för att säga ”så kan du inte säga” är det betydligt mer effektfullt att ställa motfrågor. Det tvingar eleven att tänka efter

Positiv psykologi

Det kan beskrivas som vetenskapen om det goda livet, det som gör livet mest värt att leva. Inte bara utifrån det goda i livet för mig utan lika mycket utifrån hur jag kan göra gott för andra. 

Det handlar om att låta eleverna fokusera på sina styrkor snarare än sina svagheter, att bygga upp sina resurser och motståndskraft istället för att alltid arbeta reaktivt med problem. Forskning har påvisat att elever som aktivt arbetat med övningar utgående från positiv psykologi senare angivit ett ökat välbefinnande i skolan som visar sig i, stärkt engagemang, känsla av meningsfullhet, stärka relationer och en känsla av hanterbarhet. Detta i jämförelse med kontrollgrupper som inte arbetat förebyggande. 

Fryxellska skolan har därför valt att i samarbete med forskare Åse Fagerlund arbeta med positiv psykologi på skolan som ett led i det förebyggande elevhälsoarbetet. Målet är att på ett konkret och systematiskt sätt arbeta med att stärka elevernas självkänsla och mentala motståndskraft.

Populära inlägg