Vad gör vi?

Elevhälsovården kan delvis ses som en förlängning av BVC, men med den stora skillnaden att vi har det pedagogiska att ta hänsyn till och samverka med. Vi arbetar i första hand hälsofrämjande och förebyggande. Vår profession verkar under både hälso- och sjukvårdslagen och skollagen.

Skolsköterskorna utgör basen för den medicinska elevhälsan. I Sunne har vi fem stycken mycket kompetenta och kunniga skolsköterskor. De har ett gott samarbete som grupp med månatliga möten och utbyten, gemensamma mål och avstämningar. I förskoleklass, årskurs 4 och 7 har de hälsosamtal med eleverna. Dessutom träffar de elever utefter om behov finns eller uppstår. De har också samtal ute i klasserna. Skolsköterskorna skriver också många remisser till olika instanser, vilket inte är så vanligt att sjuksköterskor annars ägnar sig åt i lika hög grad.

Jag som skolläkare träffar barn med en rad olika hälsotillstånd, alltifrån magont och huvudvärk till ont i fötter eller hudåkommor såsom exempelvis eksem eller akne, och mycket mer.  Jag bedömer också tillväxt, eventuella pubertetavvikelser och medverkar i utredningar för att fastställa om det finns medicinsk eller genetisk bakgrund till inlärningssvårigheter. En del löses på plats i skolan, annat remitteras vidare till andra vårdinrättningar. I Sunne kommun har vi också den stora fördelen att alla elever i årskurs 2 får träffa både skolläkare och skolsköterska på hälsokontroll. Läkarbesök av samtliga elever erbjuds inte av alla kommuner, men är av ett stort värde då vi kan hjälpa till med många hälsoproblem och ibland också upptäcker och fångar upp sådant som behöver kollas upp. Jag finns också tillgänglig för konsultationer eller rådgivning och mycket annat. Sekretess/tystnadsplikt gäller för oss, precis som när man träffar läkare eller sjuksköterska inom vården.

Inom elevhälsan har vi koll på riktlinjer från olika instanser och ger rådgivning gällande kost, motion, sömn, skärmtid med mera. Allt med en betoning på hälsa och förebyggande åtgärder, med utgångspunkten att barnen ska få må så bra som möjligt.

 

Bild från skolverket.se


Vi arbetar också i team med övriga elevhälsan såsom specialpedagoger och kuratorer med flera, och har ett nära samarbete och utbyte med lärare och övrig personal på skolorna. Vi samarbetar även med andra instanser som exempelvis socialtjänsten och barn- och ungdomspsykiatrin. Både skolsköterskorna och jag som skolläkare har också regelbundet möten med skolsköterskor och skolläkare i övriga Värmland. 

En kort film från skolverket.se: Livet är inte så lätt - Tidiga och samordnade insatser för barn och unga




Populära inlägg