Små saker
Vardagsöverraskningar är det bästa jag vet.
Den här veckan har varit fartfylld. Möten, vinprovningar, bloggträff och annat. Med andra ord har jag inte varit hemma så mycket.
Därför är det skönt när ens käresta förberett, inte bara middag utan också nästa dags blogginlägg:
Ägg a la Skanör
Vi har känt varandra i 10 år, men den här rätten har jag ALDRIG smakat. Tänk vad lite man vet ibland.
Nu är det inte vilken rätt som helst heller. Den här lådan kunde man bli serverad vid matbespisningen i Floby på -70 talet. Vi pratar Nostalgi!
Igår njöt jag därför av att glida in till dukat middagsbord, bilderna låg knäppta och klara i kameran.
Det är de små sakerna som gör det…
Här har ni receptet, inte på något sätt exakt men ungefär (det var jättegott, förstås!):
6 personer
15-18 kokta potatisar
400 g rökt skinka eller kassler, tärnad
8 kokta ägg
50 g smör
50 g mjöl (knappt 1 dl)
8 dl mjölk
1 knippe Persilja
1. Smält smöret i en gryta, blanda ner mjöl och rör till en redning.
2. Späd med mjölk till en vit sås. Låt sjuda en liten stund, smaka av med salt och peppar.
3. Tärna potatisen i stora tärningar ca 3*3 cm, lägg ett lager i en smord, ugnsfast form. Fördela hälften av den tärnade skinkan och (alla) ägg ovanpå potatisen–skinka och ägg kan vara något mindre i storlek än potatisen.
4. Häll över såsen, jämnt fördelat så det täcker allt. Strö över det sista av skinkan. In i ugnen 200 grader, 15 minuter. Potatisen skall vara varm och lådan ha fått lite färg. Garnera med hackad persilja.
5. Servera med en grönsallad.
Lycka till!
Den här veckan har varit fartfylld. Möten, vinprovningar, bloggträff och annat. Med andra ord har jag inte varit hemma så mycket.
Därför är det skönt när ens käresta förberett, inte bara middag utan också nästa dags blogginlägg:
Ägg a la Skanör
Vi har känt varandra i 10 år, men den här rätten har jag ALDRIG smakat. Tänk vad lite man vet ibland.
Nu är det inte vilken rätt som helst heller. Den här lådan kunde man bli serverad vid matbespisningen i Floby på -70 talet. Vi pratar Nostalgi!
Igår njöt jag därför av att glida in till dukat middagsbord, bilderna låg knäppta och klara i kameran.
Det är de små sakerna som gör det…
Här har ni receptet, inte på något sätt exakt men ungefär (det var jättegott, förstås!):
6 personer
15-18 kokta potatisar
400 g rökt skinka eller kassler, tärnad
8 kokta ägg
50 g smör
50 g mjöl (knappt 1 dl)
8 dl mjölk
1 knippe Persilja
1. Smält smöret i en gryta, blanda ner mjöl och rör till en redning.
2. Späd med mjölk till en vit sås. Låt sjuda en liten stund, smaka av med salt och peppar.
3. Tärna potatisen i stora tärningar ca 3*3 cm, lägg ett lager i en smord, ugnsfast form. Fördela hälften av den tärnade skinkan och (alla) ägg ovanpå potatisen–skinka och ägg kan vara något mindre i storlek än potatisen.
4. Häll över såsen, jämnt fördelat så det täcker allt. Strö över det sista av skinkan. In i ugnen 200 grader, 15 minuter. Potatisen skall vara varm och lådan ha fått lite färg. Garnera med hackad persilja.
5. Servera med en grönsallad.
Lycka till!
Kommentarer
www.kulinarika.se/?p=728
Det var Inga (som basade för bespisningen i Floby) som införde denna smaskiga rätt i våra liv!