Musik

Musiken blev tidigt viktig för mig. Det började med den obligatoriska blockflöjtsundervisningen i skolan och det var ju roligt, för då fick man lära sig grunderna i musiken. Min musiklärare tyckte förmodligen att jag var nåt att satsa på då han satte en viola da gamba i mina händer. Det fanns olika storlekar på detta fyrsträngade klassiska gamla instrument, jag hade den näst minsta. Nu blev min klassiska karriär inte särskilt långvarig, men vi spelade en julotta i Gräsmarks kyrka. Det var en fin upplevelse. Sedan tappade jag intresset för gambaspelandet och det tog definitivt slut när jag en dag av misstag satte mig på stråken så att den bröts av i två delar.

Skolungdomar som spelar bland annat tvärflöjt och fiol


Annan musik hägrade

Nu var det annan musik som hägrade. Jag läste New Musical Express (popmusiktidning) och skickade efter skivor från England. Sabbaths ”Iron man” snurrade på skivspelaren i vårt vardagsrum. Jag upptäckte Bowie, Dylan och sen kom den psykedeliska och progressiva rocken och grep tag i mig med Pink Floyd, Genesis och Yes. Min första riktiga konsertupplevelse upplevde jag tillsammans med min barndomskompis Kjell Tillman. Han bodde nere på Sundgatan nära Fryken. 

Deep Purple på Scandinavium

Vi bilade ner till Göteborg och såg Deep Purple på Scandinavium. Låten ”Child in time” var en Purple-favorit som avslutade konserten.  Kjell och jag upplevde mycket tillsammans. Vi fiskade, löptränande, plockade bär i skogen och festade. 

Mitt eget musicerande är inget att skryta med, men tillsammans med klasskamraten Alf Johansson medverkade jag i ett radioprogram som hette Bandet går. Man kunde skicka in låtar och bli uppspelade i radio. Vi skickade in ett rullband med egen musik vackert förpackad i ett hemmagjort albumfodral. Vi kom med, men tyvärr missade vi utsändningen i radio. Och bandet är för alltid förlorat. 

Jimi Hendrix låt Wild thing

Ett starkt musikaliskt minne är hur jag sitter i Fryxellska skolans stora entréhall med en gitarr i famnen och vrålar ut Jimi Hendrix låt ”Wild Thing” så det dånar och ekar i hela byggnaden. Spelade vi någonsin in det? Jag hade precis lärt mig de enkla ackorden och sången var väl sådär: 

”Wild thing, you make my heart sing

You make everything groovy, wild thing

Wild thing, I think I love you

But I wanna know for sure

Come on and hold me tight

I love you”

Lite senare, 1978, 1979 och 1980, arrangerade vi ett antal rockkonserter nere på Kolsnäsudden under namnet Sommarrock med artister som Kaipa, Svenning, Kornet, Dimmornas bro, Overtyr, Dag Vag, Fantasia, Pandora och Monica Törnell.

/Jonas Herrlin

Kommentarer

Populära inlägg