Östra Ämtervik

Under några år runt 1980-talet bodde vi i Prästbol i Östra Ämtervik. Vi hyrde ett litet hus nära affären.
Jag minns särskilt en gång, precis när vi hade flyttat in. Plötsligt stod en präst i dörröppningen och hälsade oss välkomna till byn. Det var Sven Kragh, dåvarande präst i Östra Ämtervik. Det var trevligt att välkomnas på det sättet. Men det var inte bara prästen som välkomnade oss, vi kände oss hemma från första dagen av byborna. 

Prästbols handel
Prästbols handel

Mat handlade man i Prästbols lanthandel som sedermera togs över av sonen i huset ”Bosse i affären”, en jovialisk och trevlig östämting. Vi spelade fotboll tillsammans i IS Emtarna, där jag hade en kort sejour. För det mesta i B-laget. Min största bedrift i det sammanhanget var nog när jag knäade in ett mål för att jag för en gångs skull råkade stå på rätt plats. Och vem kan glömma den legendariska ”managern” Karl-Erik Asker, omtänksam, driftig och alltid med på matcherna. Han trodde på oss!

Östra Ämterviks kyrkogård hör till de vackraste i världen. Den är mångomsjungen av Selma Lagerlöf. Tänk bara på den vackra och tragiska novellen ”Gravskriften” som utspelas på den vintriga kyrkogården med översnöade gravstenar eller på kapitlet ”Kyrkogården” i ”Gösta Berlings saga” som berättar om hur kavaljererna en afton i augusti ror över från Ekeby till Svartsjö för att spela kort med den döde självspillingen Acquilon. Han ligger begravd i ovigd jord utanför kyrkogårdsmuren. Acquilon vinner förstås och kavaljererna ror tillbaka till Ekeby, nöjda med att ha muntrat upp den av alla andra förkastade kavaljeren.

Östra Ämterviks kyrka
Östra Ämterviks kyrka

Jag tror vi är många som skulle vilja bli begravda på Östra Ämterviks kyrkogård. Vilket sällskap: Selma Lagerlöf, Kejsarn av Portugallien och många andra förlagor till Selma Lagerlöfs litterära persongalleri. Frågan är om det finns plats.

Göran Bengtsson kanske vet, han verkar veta det mesta om Östra Ämtervik, kyrkan och kyrkogården. Tack Göran för alla oförglömliga guidningar du bjudit Geijerskolans elever på genom åren!

Hälsningar
Jonas Herrlin


Kommentarer

Populära inlägg