Selma Lagerlöf var så mycket mer än författare

Jul i salongen på Mårbacka. 


Som vuxen bevarade Selma Lagerlöf många av föräldrarnas och gårdens jultraditioner, och fick ofta besök av släkt och vänner - och av anställda. Selma bjöd nämligen in gårdens anställda på julaftonens eftermiddag, och tänk att ibland kunde man vara uppåt 60–70 personer. 

Så mycket mer än författare

I köket vankades det kaffe eller saft och kakor. De som var barn då har beskrivit det fantastiska i att man fick äta precis så mycket kakor man ville! 

Sedan blev det julklappsutdelning. Alla skulle ha en julklapp var och barnen skulle ha två. Det var viktigt. Julklapparna var av praktisk karaktär, de vuxna fick ofta mat- eller kaffeserviser, filtar eller tyger så de kunde sy lakan eller kläder till sin familj. Alla familjer som ville ha, fick dessutom en tidningsprenumeration. Selma Lagerlöf tyckte att hennes anställda skulle följa med i det som hände hemmavid och ute i stora världen. 

Barnen fick ofta hemstickat som sockor och vantar, som Selma Lagerlöf beställde varje höst av mjölkerskan Hanna Lawner. Hanna Lawner bodde i ett rum på tredje våningen i arbetarbostaden – eller staterbygninga -, och var ägare av en stickmaskin. Ett år fick alla barnen en bankbok med fem kronor redan insatta. Det året var inte Selma Lagerlöf hemma på Mårbacka, men Mårbackas inspektör Kajland såg till att alla fick julklappar hemsänt och också en julhälsning från Selma.

Även hushållsfolket fick julklappar förstås och Alma, som arbetade som husjungfru, önskade mest av allt sig ett armbandsur, vilket hon nämnde för fröken Lundgren. Det skulle nog kunna ordnas, sa fröken Lundgren. Men när Alma öppnade sitt paket på julafton så låg där en armlänk i stället. I brådrasket hade Selma Lagerlöf förväxlat paketen, men lovade Alma att ordna upp det hela. Men då var Alma så nöjd ändå, och ville absolut inte byta tillbaka. 

Hilding Bergqvist, född 1927 och vars föräldrar bodde på Mårbacka på Selmas tid, har berättat om hur det var att uppleva julafton på Mårbacka. På julaftons eftermiddagen när Selma bjöd in sina anställda med familjer till julkaffe, så minns han hur gårdens folk kom vandrande från sina torpstugor nerför allén, och Selma hälsade alla välkomna, och tog alla i hand. 


Mårbacka 1929. Hilding Bergqvist 
hälsar på Selma Lagerlöf. 
Övriga Anna Bergqvist, 
Stina Svens (skymd) Ellen Axelsson 
och Cissi Dahlström. Till vänster 
Maria Andersson Adén med dottern 
Ulla (gift Hillesøy) 
Foto: Ur Hilding Bergqvists samling 
i Östra Emterviks hembygdsförening.



I salongen blev det dans vid den stora granen, och vid den efterföljande julklappsutdelningen satte sig Selma vid brädden två fyllda till brädden stora klädkorgar med paket. Alla fick komma fram till Selma när hon läste upp deras namn och få paketet ur hennes hand. Hildings föräldrar förmanade i förväg att ”du glömmer nu inte att tacka så mycket”!

Hilding avslutar med att berätta att 1939 blev sista julen som han fick förmånen att fira hos Selma Lagerlöf, som han känslomässigt beskriver som den omtänksamma, generösa människa som var så mycket mer än författare. 

Hildings kulturhistoriska gärning

Hilding själv är också en mycket omtänksam och givmild man. Han var initiativtagaren till att Arbetarbostaden blev räddad i sista stund undan rivning, och den som också såg till att Arbetarbostaden blev renoverad, vilken stod färdig 2014.  


Arbetarbostaden











Sommartid drivs det som museum, och här visas hur det kunde se ut om man bodde som anställd på Mårbacka. Dessutom blev det hela en bok – Arbetarbostaden på Selma Lagerlöfs Mårbacka – skriven av författaren Lena Carlsson och utgiven av Mårbacka förlag. 

Utöver det så har Hilding under det här året även donerat 100 000 kr till Mårbackastiftelsen för drift och underhåll till Arbetarbostaden.  Så häromdagen fick vi tillfälle att tacka Hilding så mycket för den kulturhistoriska gärning han har gjort för Mårbacka genom tiderna, och förstås för den generösa donationen. Tack Hilding!


Hilding Bergqvist tackas av
Mårbackastiftelsen för gåvan
till Arbetarbostaden













Med det vill jag också tacka för mig och för min tid som Sunnebloggare, vilket har varit väldigt kul. 

Jag vill även passa på att önska Er alla en riktigt fin juletid, med recept på en god tårta, Mårbackatårtan. Kanske något att fira in det nya året med? 

God Jul och Gott Nytt År! 

/Irene Henriksson 


Mårbackatårta

200 gr smör eller margarin
150 gram socker
360 gram skrädmjöl
Äppelmos efter behag
Vispad grädde

Rör smör och socker vitt och luftigt. Blanda i mjölet. Dela degen i fyra delar och kavla ut till lika stora bottnar. Grädda i ugnen på 175 grader i cirka 12 minuter. Äppelmoset läggs mellan bottnarna efter att de har svalnat. Garnera med vispgrädden. Njut!


 




 


 


Kommentarer

Populära inlägg