Räddningstjänstens administrativa del

En hel del administration ska hanteras runt våra händelser och ansökningar. I samband med en insats genomförs flera moment angående dokumentationen innan den slutligen arkiveras. Det samma gäller tillståndsansökningar gällande hantering och förvaring av brandfarliga- och explosiva varor. Många ansökningar hanteras årsvis angående egensotnig. I sotningsärendena samarbetar vi med sotaren.

Ann jobbar som administratör både på brandstationen i Sunne och Torsby. Det är en utmaning och många bollar i luften samtidigt. Hon ska ha koll på 150 brandmän, fakturering, inkommande ärenden, webbsidor, arkivering, rullbandstester, tidsbokningar och massor av annat i båda kommunerna.

Ann är lite av en spindel i nätet. Jag har verkligen ett spännande och omväxlande jobb, säger hon.

Conny är vår brandinspektör och jobbar även han både i Sunne och Torsby. En stor del av hans uppdrag att hantera tillstånd för LBE (lagen om brandfarliga och explosiva varor). Det är ett myndighetsutövande som syftar till att hindra, förebygga och begränsa olyckor och skador på liv, hälsa, miljö och egendom som kan uppkomma genom brand eller explosion orsakad av brandfarliga eller explosiva varor. Conny har regelbunden kontakt med ortens företag och andra myndigheter.

Den andra delen i hans uppdrag är att genomföra tillsyn utifrån LSO (lagen om skydd mot olyckor). Det handlar om ett förebyggande arbete som ska planeras och organiseras så att det effektivt bidrar till att förebygga bränder och andra olyckor samt förhindra eller begränsa skador till följd av bränder och andra olyckor. Conny besöker bl a företag, skolor, serviceboenden, affärsverksamheter och är delaktig i planerandet av nybyggnationer för att säkra upp att lagar efterlevs gällande byggregler, brandutrustning och utrymningsvägar för just den verksamheten som bedrivs eller ska bedrivas.

Conny slutför ett av sina tillsynsärenden.

Var fjärde vecka går Conny på beredskap som insatsledare. Det uppdraget delar han med Peter, Mats och stf räddningschef i Torsby.

Kommentarer

Populära inlägg