En klok person har sagt:

”De flesta föräldrar i föregående generationer har gjort allt för att deras barn ska få det bättre än de själva. Vi, i vår generation, är de första som gör allt för att våra barn ska få det sämre!”

Detta är ett tankeväckande citat som får i alla fall mig att börja fundera. Varför gör vi ingenting? All nyare forskning säger att vi MÅSTE ställa om fort för att hålla den skenande temperaturökningen under två grader.

Enligt FNs klimatpanel har vi har knappt TVÅ år på oss att vända utsläppskurvan nedåt.
Sedan måste vi halvera utsläppen inom 10 år, alltså till 2030!
År 2050 får vi släppa ut i snitt max 1 ton CO2 (koldioxid) per person och år om vi vill hålla 1.5-gradersmålet. Ska vi hålla 2-gradersmålet får vi släppa ut max 2 ton per person.


Får vi ha kvar det vackra i världen? Foto: Elsa Sunkvist

Här i Sverige slår sig politikerna för bröstet och säger att vi minsann har minskat våra utsläpp och det är resten av världen som släpper ut för mycket. De har på sätt och vis rätt. Men ändå helt fel…
Om vi ser till de lokala utsläppen i Sverige så ligger de lågt i förhållande till omvärlden. Men 65% av svenskens utsläpp sker i andra länder och de 65 procenten räknas inte med i de siffror som vanligtvis redovisas av stolta politiker.

År 2016 (jag har inga färskare siffror) släppte genomsnittssvensken ut 10.22 ton CO2. Av dessa 10.22 ton släpptes 3.6 ton ut i Sverige och 6.51 ton släpptes ut i andra länder.
Vadå i andra länder?
Jo, alla prylar vi köper från andra länder har sina egna utsläpp som sker i tillverkningslandet och i Sverige importerar vi väldigt mycket prylar.
Vill du läsa lite mer siffror kan du gå in på Naturvårdsverket:
https://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/Vaxthusgaser-konsumtionsbaserade-utslapp-per-person/#


Det var allt för nu!
 / Tant Grön

Kommentarer

Populära inlägg