Vad kan man göra?


Om du har orkat läsa mina tidigare inlägg har antagligen den stora klimatångesten kommit smygande. Vad kan man göra?
Svar: Massor!

Maten vi äter står för ca 25 procent av våra utsläpp

En smart sak man kan göra är att inte köpa hem för mycket mat. En svensk familj på fyra personer slänger cirka 1 kg mat om dagen. Det betyder att man släpar hem 7 kg mat per vecka helt i onödan. 
Dels kostar det pengar och dels är det onödiga utsläpp. Ett hett tips är att använda frysen. Frys in matlådor, de är alltid bra att ha när tiden och orken tryter.

Får vi ha kvar det vackra i världen? Foto: Birgitta Büki

Man kan även tänka på vad man äter.

Ur miljösynpunkt vore det bäst om vi alla blev veganer, men om man gillar kött kan man äta mindre och välja mer klimatvänligt kött.

Lite exempel:
Att äta …… som den genomsnittlige Svensken
CO2 utsläpp / År
Blandkost
2000 kg
Blandkost, men allt kött kommer från frigående KOR

4500 kg
Blandkost, men allt kött kommer från frigående KYCKLING

1000 kg
VEGETARISKT med lika mycket mjölkprodukter (som snittet)

900 kg
VEGANSKT (inte kött, ägg och mjölkprodukter)

500 kg


Tänk med ovanstående siffror i huvudet efter hur våra barn och barnbarn får äta år 2050 om de då totalt bara får släppa ut 1000 kg CO2 per år…

(Siffrorna kommer från Naturvårdsverket och Stefan Wirsenius, klimatforskare på Chalmers)

Tack för nu! / Tant Grön (som tyvärr inte är Vegan än…)

Kommentarer

Anonym sa…
Okej. Då får vi lägga ner alla lantbruk här i Sunne. Det känns ju inte bra, speciellt när man läser hur bra beten binder kol. Det finns ju andra rapporter som motsäger Stefan Wirsenius. Vad tycker du om Lars Berns åsikter?
Om man nu ska tro på de siffror du lägger fram, hur lyckades jorden överleva 60 miljoner bisonoxar som levde på stäpperna innan de nästan utrotades.
Som du förstår så tror jag inte en sekund på den indoktrinering som sociala medier använder i denna frågan.
Nej , öppna ögon och öron, tänk själv. Låt det öppna och levande landskapet med betande djur finnas kvar.
Tant Grön sa…
Hej Anonym!
Så trevligt med en kommentar!!! (jag trodde nästan ingen läste detta...)

Det går alltid att säga att "Det här begriper jag bättre än vetenskapsmännen" , men det gör inte jag iallafall...
Som vanlig Svensson kan man välja att tro på de 98% (99.94% enl. nyare siffror) som forskat på klimatet och säger att vi är illa ute, eller så kan jag välja att tro på de 2% (0.06%) som säger att klimatförändringarna är humbug.
Jag har valt majoriteten, där (efter visst googlande, då jag aldrig hört talas om karln) den gode herr Bern tydligen inte ingår.

Våra bönder behövs!
På Naturvårdsverkets hemsida kan du läsa:
"Även om köttkonsumtionen måste minska för klimatets skull, har köttproduktionen också en positiv påverkan på miljön. Det är viktigt att ta hänsyn till fler faktorer än utsläpp av växthusgaser. Exempelvis är betande djur avgörande för att hålla våra betesmarker öppna med de värden det för med sig, bland annat i form av ökad biologisk mångfald. Betesmark bidrar till att uppnå miljömål såsom Ett rikt odlingslandskap och Ett rikt växt- och djurliv. Genom att konsumera kött från djur som produceras med god djurhållning och låg antibiotikaanvändning gynnas även folkhälsan."
Om du ska köpa nötkött, så köp lokalproducerat kött från frigående lokala kor. Det är lite dyrare än det billiga importerade "ful-köttet", men du kanske ska äta mycket mindre kött och mycket mera grönsaker, vilket är betydligt bättre för både din hälsa och för vårat klimat.

På bisonoxarnas tid hade vi människor knappt påbörjat våra växthusgasutsläpp och vi hade inte nått den första miljarden i befolkning. Lite andra förutsättningar där...

Angående sociala medier kan jag inte annat än att hålla med dig. Aldeles för mycket troll samt konstiga och anonyma argument i omlopp för att kunna ha som källa.

Kram/ Tant Grön

Ps. Här kan du läsa mera:

http://www.naturvardsverket.se/Miljoarbete-i-samhallet/Miljoarbete-i-Sverige/Uppdelat-efter-omrade/Klimat/Klimatneutralt-Sverige/Jordbruk

Populära inlägg