Crock-pot

"I detta sista inlägg vill jag berätta att jag verkligen älskar min crock-pot (slow cooker)!" skriver Ingrid Sanders i sitt sista blogginlägg.

Ingrids sista blogginlägg är också Sunnebloggens sista för säsongen. Nu tar vi sommarlov och återkommer i höst med nya intressanta bloggare.
Vi önskar dig en riktigt skön sommar!

Sundet med Sunne kyrka i bakgrunden

Då var det dags för sista bloggen för mig för den här gången. Det har varit roligt att försöka komma på några varierande saker att skriva om.

 I detta sista inlägg vill jag berätta att jag verkligen älskar min crock-pot (slow cooker)! Jag använder den minst en gång i veckan för matlagning. För de som inte vet så är crock-pot är en eldriven gryta som håller en jämn och låg temperatur under tillagning.
Det är mycket enkelt att lägga i ingredienserna på morgonen och låta den sköta sig själv under dagen. Lagom till kvällsmaten är den färdig och resultatet blir kanon!
Två av mina favoritrecept är Pulled Pork och Yoghurt.

Pulled pork med Ingrids recept för crock-pot
Pulled Pork, i sin enklaste form har endast tre ingredienser och är supergott!
  • 2 lökar
  • 1 ─ 1,5 kg fläskkarré
  • En stor flaska barbequesås (Sweet Baby Rays)
Skala och skiva lökarna och lägg i din crock-pot. 
Bryn alla sidorna av fläskkarrén i stekpannan (för extra smak) och lägg den sedan ovanpå löken. 
Häll hela flaskan barbequesås på toppen och runt om köttbiten. 
Ställ din crock-pot på låg temperatur och låta det hela koka i ungefär 8 timmar. 
Ta sedan upp köttet och ”riv” isär det med hjälp av två gafflar. Köttet bör vara mört och falla isär relativt enkelt. 
Lägg sedan tillbaka köttet i din crock-pot, rör om och värm cirka 10 minuter på hög värme. 
Serveras på delade hamburgerbröd, helst gjorda på potatismjöl (potato roll). Jag brukar också ha en klick majonnäs på brödet och en sallad bredvid.  Yum!!!

Yoghurt med Ingrids recept för crock-pot
Yoghurt, som tar ungefär 24 timmar, men med minimalt arbete (jag brukar börja vid kl. 15).
  • 3,75 L mjölk (hel- eller 2%)
  • 1 msk vaniljextrakt
  • Ca 0,75 dl yoghurt med levande bakteriekultur (lite mer om du vill ha en lite rinnigare yoghurt)
Häll mjölken i din crock-pot och värm till 82 grader på hög värme. 
Detta steg tar cirka 3 timmar och dödar eventuella bakterier i mjölken och hjälper den att tjockna. 
Vid 82 grader, stäng av din crock-pot och låta mjölkens temperatur sjunka till 43 grader (detta tar mellan 2 och 3 timmar). 
Vispa sedan i vaniljextraktet och yoghurten. 
Blandningen måste nu hållas varm i 10 – 12 timmar. Jag brukar ta några filtar eller handdukar som jag sveper in grytan i. ”Paketet” lägger jag sedan i en kylväska så håller den värmen bra. 
Ta sedan efter utsatt tid upp den nu mer fasta yoghurten. 
Nästa steg är att sila bort vassle (gulaktigt, transparent vätska) från yoghurten. Detta gör jag genom att först klä en stor sil med kaffefilter och placera den i en skål. Sedan häller jag yoghurten i filtret och ställer in alltsammans i kylskåpet. Lite då och då tömmer jag den stora skålen med vassle. En annan metod kan självklart användas. 
Häll slutligen upp yoghurten i plastburkar. 
Yoghurten kan stå i kylskåpet i flera veckor och användas till frukost och i andra maträtter. Dessutom kan lite av den yoghurt man gjort användas som bas i nästa yoghurtsats!

Hälsningar
Ingrid Sanders

Kommentarer

Populära inlägg