Folkhögskolan – har också aktiviteter i Kretsloppshuset, Södra Viken

Hej alla bloggläsare. Jag heter Ninnie Eråker och arbetar på folkhögskolan som handledare i matematik och naturkunskap i allmän kurs, men jag har också en del av min tjänst vid Kretsloppshuset. När jag började arbeta på folkhögskolan i mitten av 1990-talet kändes det väldigt rätt. Här finns hög grad av gemenskap och samvaro, livskunskap och erfarenheter att diskutera och samtala kring, och en uppsjö av kreativitet. Att jobba med människor utifrån deras förutsättning och förmåga och se hur de utvecklas och lyckas har alltid varit drivkraften för mig som handledare.

Idag tar vi turen ut till Södra Viken och Kretsloppshuset. Det byggdes i kölvattnet av den stora miljövågen som svepte över landet i början av 1990-talet. Huset skulle fungera som ett visningshus för alternativ bygg- och energiteknik samt fungera som en samlings- och konferenslokal för kurser med miljöinriktning. Till en början testades några olika kurstyper, men det var inte förrän runt 2000 som Kretsloppshuset erbjöds att ta över ett EU-projekt i Självhushållning, som en lång folkhögskolekurs tog form. Till inventarierna hör Michael Raaman som haft huvudansvaret där sedan starten.

Den som besöker Kretsloppshuset finner att formen på huset avviker lite från de små röda stugorna vi är vana vid här på landsbygden. Det är byggt för att passivt kunna ta till sig och lagra solvärme från söder och stänga ute den kyliga nordanvinden. Här finns solpaneler för uppvärmning av varmvatten, en kompletterande pelletspanna och en fattigmansugn för myseldning. Alla avlopp i huset är kopplade till det biologiska avloppsreningsverket. Framför huset finns en örtagård i ständig förändring med kryddor och medicinalväxter. En bit norrut finns ett grönsaksland som erbjuder en större variation av grönsaker än vi är vana vid från dagligvarubutikerna. En bit uppe i skogen finns ett pågående byggprojekt; Ekobyn. Där kommer det på sikt att finnas ett antal små stugor som ska fungera som boendealternativ för kursdeltagare.

Kursen i Självhushållning inriktar sig på områdena trädgårdsodling, bygga och bo, småskaligt skogs- och lantbruk samt förädling och förvaring av livsmedel. Kursen omfattar 35 veckors studier och startar i mars och slutar i oktober. Kursens övergripande tema är att inspirera till en självförsörjande, resurshushållande och kreativt skapande livsstil med hög kvalitet på landsbygden. Det finns 16 platser på kursen och deltagarna söker från hela Sverige och det är alltid lika roligt att träffa människor med så stor erfarenhet och klokhet. Många av dem har sökt kursen för att inspireras, men glädjen att möta deras medvetenhet och engagemang är lika inspirerande för mig som handledare.

Kursen har ingen inriktning mot någon behörighet och merparten av tiden är praktiskt arbete. Förra veckan saftade, syltade och lade vi in frukt, bär och grönsaker som vi plockat och odlat. Denna vecka är kursen på studiebesöksturné och nästa vecka ska kursen fortsätta med byggnationsdelen samt börja med färg och ytbehandling. Då ska vi blanda olika färger som exempelvis kalkfärg, limfärg, linoljefärg och slamfärg. Vi ska också hinna leka med filmjölk, lära oss tvätta penslar utan lacknafta, blanda kitt, renovera fönster och en massa annat.

Avslutningsvis önskar jag att du erbjuds möjlighet att besöka oss. Det finns mycket spännande att samtala kring när det gäller Kretsloppshuset och Självhushållningskursen, och liksom Inga-Lill vill jag också skicka med ett visdomsord, men vem som skrev originalet har jag tappat bort. Känner ni igen det?

Att vara litet tokig för rolighets skull, det är att vara klok det.
Men klok vara och aldrig vara glad, det är tokars lag.


Budkaveln går nu vidare till Lasse Bredberg, som kommer att skriva om folkhögskolans kurs för vuxna funktionshindrade. Tack för mig!

Ninnie Eråker

Kommentarer

Lena sa…
Inte trodde man du du skulle bli en bloggare!
Men efter att ha läst din text blir man ju riktigt sugen på att börja plugga.

Populära inlägg