En smått galen idè blev till cykelträning för cirka 40 barn i Västra Ämtervik

Vad hände egentligen där i Västra Ämtervik 22 augusti 2017?  Hur kunde vi locka 40 barn till första cykelträningen i en liten ort i Värmland där det aldrig funnits varken cykelträning eller någon cykelklubb.

Hela idèn började nog lite när vi flyttade till Västra Ämtervik i augusti 2014.Vi kände oss direkt välkomna till detta lilla samhälle, trots att vi inte hade några band med orten, jag som ursprungligen är från Hagfors, och Stina, min sambo som är från Tjörn, blev väldigt bra mottagna när vår dotter Alva skulle börja i förskoleklass och vår son Simon skulle börja dagis.

Vi pratade med några på byn som tipsade oss att skulle man träffa folk på orten så var det fotboll som gällde. Direkt vid första hemmamatchen så förstod vi att här finns ett otroligt engagemang och ett bra föreningsliv inom fotbollen genom ÄFF.

Efter att vi bott i Västra Ämtervik ett tag så träffade vi några andra engagerade människor i en annan idrottsförening VÄIF. Helt otroligt med 2 föreningar på en sådan liten ort.

I småbarnsåldern så vet dom flesta föräldrar att dagarna är fyllda med småbarnsliv och allt det där som hör barn till och det är svårt att hinna med att engagera sig inom ungdomsidrott och föreningslivet. Så därför dröjde det till 2017 innan vi kände att vi ville försöka ge tillbaka något till denna lilla och mycket omtyckta ort.

Så vad kan man bidra med då hmmmm, eftersom jag alltid gjort saker i livet som jag tyckt är roligt så tänkte jag att det var en bra början. Sen har cykling varit min sport under min uppväxt och det kan jag lova inte alltid varit roligt. Så rolig cykelträning var väl en bra utmaning.

Jag kollade lite med Perra som är en av eldsjälarna inom VÄIF , vad han tyckte om idén? Som vanligt var han mycket positiv och vi startade en sektion inom VÄIF som vi kallade VÄIF cykel. Vi gick med i Svenska cykelförbundet för att det skulle kännas på riktigt och såklart för att våra barn skulle vara försäkrade på våra träningar.

Nu hade vi haft första träningen och vi hade lockat dessa 40 barn som alla skrek jaaaaaaaaaaaa i kör när vi frågade om vilka som skulle komma på nästa träning.

Nu behövdes det helt plötsligt flera engagerade ledare eftersom vi beslöt oss att dela in barnen i 3 olika grupper, så nu var det cykelträning i Västra Ämtervik 3 dagar i veckan. Vi fortsatte att locka barn till träningarna och snittade ca 35-40 barn i veckan hela 2017.

Hur vi lyckats med det är vi alla ledare lite frågande över, men vi tror att det bygger på mycket positiva och engagerade ledare samt en sak som vi gemensamt kom fram till och det är att alla barn ska vid varje träning få höra sitt eget namn tillsammans med något positivt exempelvis, bra kämpat Alvin, eller bra växlat Elin osv.

Vi hittar också på nya enkla träningsmetoder, exempelvis osynliga bron som egentligen bara är 2 rep på marken som bildar en slingrig väg eller en rak bro som är helt ofarlig, men inger lite spänning ändå.

Vi använder koner, tennisbollar och vattenlek för att skapa roliga och spännande träningsformer. Vi har byggt trähopp, trädropp , balansbrädor. Vi har en pumptrack sedan tidigare och en endurobana i skogen som Krister Eriksson byggt till oss.

Förra våren så byggde vi en hopparena med 6 stycken hopp och velodromer precis vid E45:an.



















Så vi har skapat en liten cykelpark i Västra Ämtervik som alltid är öppen för alla.

Kul på 2 hjul-träningarna håller vi fortfarande på med inom VÄIF, vi lockar fortfarande drygt 40 barn i veckan till Ämtervik. Vi har utökat vår träning till området vid Vintertorp för dom äldsta barnen, dels för att kunna erbjuda lite mer varierad träning samt att vi också är med och bidrar till ett ökat cykelintresse vid detta fina område i Sunne.

VÄIF cykel har också under våra 2 år som cykelklubb varit med och startat en cykeltävling tillsammans med Selma Spa, där vi hade 65 startande barn och 42 vuxna där vi dessutom skänkte pengar till Barncancerfonden genom frivilliga startbidrag i barntävlingen.

Vi har lyckats att engagera fler föräldrar som hänger med sina barn på träningarna och cyklar tillsammans- Vi har haft arbetsdagar med otrolig uppslutning, vi har sökt och fått bidrag, både från Fryksdalens sparbank , Billerud och Värmlands Idrottsförbund. Vi har varit med i reportage i Sveriges största mountainbiketidning, jag har fått ta emot pris som årets ledare inom Värmländsk cykel 2018, ett pris som jag såklart delar med så många andra ledare inom VÄIF cykel.


Och ALLT detta bara för att vi har roligt på våra träningar och tävlingar, inkluderar och hälsar alla välkomna som vill vara med oss på Kul på 2 hjul. Helt utan krav på varken kunskap eller utrustning, bara kom som du är och har roligt med oss i VÄIF cykel.

Vill passa på att tacka ALLA ledare, föräldrar och så klart ALLA barn som alla bidragit till succén med Kul på 2 Hjul. Nu har vi ledigt fram till maj, men då är vi tillbaka med nya utmaningar till er alla, hoppas vi ses då.

Efter succén med cykelträningen så började jag åter och klura lite. Detta var i oktober 2018.
Men vänta nu, detta koncept borde kunna funka på fler aktiviteter. Kan jag något mer???
Jag har ju i och för sig åkt mycket snowboard och haft det både som jobb och intresse under större delen av mitt liv. Skulle det verkligen kunna funka med snowboard också?

Helt klart värt ett försök. Dags att söka lite efter några fler snowboardentusiaster och kanske starta en klubb? Ni får läsa hur det gick i mitt nästa blogginlägg.

/Magnus Hedlund


Kommentarer

Populära inlägg