Åldrandets fördelar

 Är man är mitt uppe i livet med familj, hus och arbete då känns det här med pensionering avlägset och om det gör sig påmint så är det mer i raljerande ordalag att man kan tänka sig att sluta ett antal år före ordinarie pensionsålder.

Minijoggen i Sunne engagerade många föreningar
När det sen är så dags då känns det plötsligt lite snöpligt och man konstaterar krasst att arbetslivet är ändå ganska kort, synd eftersom det är nu som man tror sig besitta både erfarenheten och kunskapen om hur allt verkligen hänger ihop.

Nu om inte förr är det dags att aktivera sig på hemmaplan, i föreningslivet, med sina fritidsintressen med mera.

En sak som man absolut inte får glömma är att hålla kontakten med sina gamla arbetskamrater.  Telefonen tystnar naturligtvis men det är upp till dig själv att vidmakthålla kontaktytan till ditt gamla jobb och gamla arbetskamrater, de har inte tid, så om inte du gör det dör kontakterna ut fortare än du tror. Synd i så fall eftersom det varit en så stor del av ditt tidigare liv!

Aktiviteterna på hemmaplan kan vara att göra det byggnadsunderhåll som blivit eftersatt, bygga ut, om eller till vid sommarvistet med mera.

Sen till det absolut viktigaste, aktivera sig i det ideella föreningslivet, det kitt som framförallt håller liv i landsbygden. Föreningarna finns i en uppsjö, idrottsföreningar, hjälporganisationer men framförallt landsbygdsföreningar som hembygds- väg- jakt- och fiskeföreningar med mera.
Dina arbetsinsatser är mycket välkomna och uppskattade, den enda nackdelen är att engagemangen tenderar att vara på livstid!

Förutom att ens arbete är välkommen så ger alla de här uppdragen ofta en viss fysisk aktivitet men också en nödvändig ”hjärngympa”, inte minst viktigt för att hålla knoppen i fortsatt trim.
Det kanske trevligaste med att åldras är ändå att man med ålderns rätt vet bäst om det mesta, både lokalt och ute i stora världen.
När sen yngre generationer kommer med radikala lösningar på svåra frågor då kan man alltid le i mjugg och tänka tyst för sig själv: ”den lösningen kan ni försöka med ni ungdomar, det där har vi provat förr och det lyckades inte då heller”.

Bengt Algotsson

Kommentarer

Populära inlägg