Johanna Skogestig presenterar sig

Hej,

Johanna Skogestig heter jag. Jag är född och uppvuxen i Sunne, men har bott i Stockholm de senaste 28 åren. Jag jobbar med fastigheter och är sedan tre år tillbaka VD på fastighetsbolaget Vasakronan. 

I somras fick jag frågan om jag ville vara med i Sunnebloggen. Till en början var jag tveksam, men samtidigt glad över frågan och tackade tillslut ja. Jag är ingen flitig användare av varken twitter eller andra sociala medier och absolut ingen bloggare. 

Nu är det ändå dags och här kommer mitt första inlägg. 

Kort om mig

Jag föddes 1974 på Leran i Sunne och bodde där mina 20 första år tillsammans med mina föräldrar och två äldre systrar. Sunne var en perfekt plats att växa upp på och jag ser tillbaka på min uppväxt med positiva minnen. 

Jag gick i lågstadiet på Lerans skola, mellanstadiet på Skäggebergsskolan och högstadiet på Fryxellska skolan. Efter grundskolan började jag naturvetenskaplig linje på Stjerneskolan i Torsby. Det var det närmaste alternativet eftersom Sunne, vid den tiden, inte hade så många gymnasieutbildningar att välja mellan. ¨

1994 bestämde jag mig för att börja plugga på KTH och Lantmäterilinjen, flyttlasset gick därmed till Stockholm.  Jag blev kvar i Stockholm, bildade familj och bor nu i Nacka tillsammans med min man och våra tre barn – Nils, Anna och Olle. 

Håller Sunne högt

Även om jag bott och jobbat i Stockholm i snart 30 år ser jag mig fortsatt som värmlänning och är ofta ”hemma” och hälsar på. Minst en vecka varje sommar tillbringar vi i Sunne och varje vinter blir det flera besök till Ski Sunne, eller Finnfallet, som jag fortfarande kallar det. 

Sunne är en plats som hela min familj gillar och håller högt. Vi gillar att det är en lagom stor stad med nära till allt – naturen, golfbanan och skidbacken. Senaste besöket var förra helgen och då fick vi med oss både blåbär, lingon och kantareller hem till Stockholm. 

Johanna Skogestig utanför Vasakronans
fastighet Sergelhuset på Malmskillnadsgatan
i Stockholm.










1998 var jag klar med min utbildning på KTH och kunde titulera mig civilingenjör med inriktning på fastighetsekonomi. Det var en bra arbetsmarknad och jag fick jobb direkt på ett fastighetsbolag med kontor på Skeppsbron 2, precis granne med Slottet. 

Blev ingen lantmätare

Jag blev alltså aldrig någon lantmätare. Det närmaste jag kom lantmätaryrket var fyra veckors sommarpraktik 1995 hos Lars-Gunnar på Lantmäterienheten i Sunne. Det var en rolig sommar, men tror i ärlighetens namn att jag var mer i vägen än jag var till hjälp de veckorna.

Jag har sedan dess varit på ett flertal fastighetsbolag i olika roller under min karriär. De senaste sju åren har jag varit på Vasakronan och sedan hösten 2019 har jag rollen som VD.

Vasakronan är ett av Sveriges största fastighetsbolag och vi äger fastigheter för nästan 200 miljarder kronor i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala. Några av de hus vi äger känner de flesta till – t ex Hötorgshusen i Stockholm och Läppstiftet i Göteborg. 

 

Hötorgshusen i Stockholm – Vasakronan
äger fyra av de fem skraporna.




 





Läppstiftet i Göteborg.









Vasakronan ägs av de svenska AP-fonderna -  AP1, AP2, AP3 och AP4 -  som förvaltar buffertkapital i inkomstpensionssystemet och bidrar till det svenska pensionssystemets långsiktiga finansiering. 

Avkastning till pensionärer

Bolagets, och därmed mitt, uppdrag är att se till att ägarna får en hög och riskavvägd avkastning. En avkastning som alltså kommer Sveriges nuvarande och blivande pensionärer tillgodo. Det gör vi genom att äga, utveckla och förvalta kontors- och handelsfastigheter i Sveriges fyra största städer. 

Inläggen framåt har jag tänkt ska kretsa kring några av Vasakronans projekt och områden. Jag hoppas också kunna ge er en bild av vad jag gör på dagarna.  

På återhörande!

/Johanna Skogestig



Kommentarer

Populära inlägg