En mix av kreativitet och administrativt

Som danslärare på kulturskolan får man arbeta både kreativt och administrativt. Det är mycket föräldrakontakt och information som periodvis ska ut, och självklart behöver allt det dansmaterial som varje grupp ska ha som uppvärmningar, övningar och koreografier skapas. Inom dans finns det tyvärr inga färdiga böcker att gå till och kutymen är att man inte tar andra lärares övningar eller koreografier. Det finns ingen motsvarighet till STIM inom dans. Därför gäller det som danslärare och koreograf att navigera med hänsyn och respekt till andras skapande. Detta är också viktigt att försöka skicka vidare till våra danselever, speciellt nu i en tid då TikTok, youtube och andra kanaler gör det lätt att använda andras material utan att behöva hänvisa till rätt koreograf.


Inför dansshower får danslärare också extraknäcka som kostymörer (något man glömde berätta om iallafall under min utbildning). I år är mitt skräddarbidrag 16 par drakvingar, till Dansmixgruppen födda 2017. Jag ber om ursäkt på förhand till er som tycker att de ser lite hafsigt gjorda ut. Sedan behöver gammal kostym ses över och lagas eller fållas. Något som alltid finns med bakom elevföreställningar är: säkerhetsnålar och svart tejp. Alla klädkatastrofer går att snabbt lösa med säkerhetsnålar och svart tejp😁 Alltid är det någon som får rampfeber och det är alltid någon som tappar bort en sko, någon som gör fel, någon som gör rätt. Av de yngsta är det alltid någon som blir stående mitt på scenen och bara tittar ut på publiken, tagen av intrycket, helt bortglömt att man skulle dansa.


Det är det här som blir det andra ser. De vanliga dansklassernas slit, upprepningarna, frustrationen, svetten, koncentrationen. Det är på scenen som familjen, kompisen, tillresta kusinen får se vad du går för, får se hur du dansar. Men det är bara en promille av allt det vi gör, ett ögonblick av vårt år. Det viktigaste med det ögonblicket tycker inte jag är att dansa rätt, det är att ha kul och att njuta av rampljuset som just nu lyser på Dig.





Kommentarer

Populära inlägg