Oktoberfåglar vid sjön Björken

Efter två veckor med frost varje morgon besökte jag Björken en dag i början av oktober. Jag hann knappt kliva ur bilen när en ormvråk kom flygande lågt över ett stort gäng idisslande kor. Vråken parkerade i en björktopp för att spana efter bytesdjur. Framme vid fågeltornet upptäckte jag snart två gamla havsörnar sittande på gyttjebankar nära utloppet. Den ena örnen åt på en fisk, troligen en gädda, medan den andra tittade på. Efter en stund makade sig den andra fågeln närmare och övertog ätandet. Runt omkring det gamla strävsamma örnparet klev ett gäng förhoppningsfulla kråkor omkring. De letade sedan efter rester när örnarna flugit iväg.

     Torkan under sommaren och hösten har orsakat att vattenståndet i Björken är extremt lågt, med påföljden att många större och mindre gyttjebankar hamnat ovanför vattenytan. I det grunda vattnet stod nu fem hägrar staty i väntan på att hugga en fisk. Mitt ute på sjön fiskade en flock storskrakar framgångsrikt – den ena efter den andra kom upp med en mindre fisk i näbben. Andra änder som visade sig var gräsänder (12), krickor (minst 10), bläsänder (23) och ett par knipor. Endast tre vadare kunde upptäckas – en tofsvipa, en brushane och en kärrsnäppa.

     En sångsvanfamilj med fyra grå ungfåglar  kom simmande söderifrån. Den kaxige hannen gjorde utfall mot en flock rastande svanar, för att demonstrera vem som var herre på täppan. Den enda gåsen vid sjön var en förbiflygande kanadagås.

     Fem dagar senare är scenen något förändrad. Omkring 230 grågäss rastar norr om tornet. En av fåglarna har nästan helt vit fjäderdräkt, men storleken och näbben säger att det är en grågås. Inga hägrar syns till, däremot tre tranor. Minst 60 krickor letar efter mat på grunt vatten eller vilar på gyttjebankar. Flocken med bläsänder finns kvar sedan förra besöket. En flock på 15 tofsvipor rastar vid utloppet och fyra kärrsnäppor letar föda i strandlinjen.

     Björken är en av Värmlands absolut bästa fågellokaler. Tidigare i år besökte exklusiva arter som amerikansk bläsand, sibirisk tundrapipare och prärielöpare sjön, upptäckta av sunneornitologen Morgan Johansson, sjöns fågelväktare nummer ett.

     En fundering dyker upp – vad händer om det i vinter blir ett tjockt istäcke på sjön samtidigt som vattennivån är ovanligt låg? Kan det bli syrebrist och omfattande fiskdöd?

Björn Ehrenroth

Kommentarer

Jag måste säga att jag blir väldigt sugen på att stå vid en sjö en hel dag och titta när jag läser din blogg, du beskriver det så levande. Örnar...wow!

Populära inlägg