Frankrike förklarar krig och Belgien förklarar civilt samvete

Om man tror på nationella stereotyper och anser att tyskar är strukturerade och att fransmän har en känsla för dramatik så besannades det på högsta politiska nivå under veckan.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel hade en lång och specifik lista över vilka typer etablissemang som skulle stänga, så som sportaffärer, bordeller och ölstugor.

Den franska presidenten Emmanuel Macron satt i Élyséepalatset och talade om för sina medborgare (inklusive mina tre rumskamrater) att Frankrike förklarar krig mot viruset. I princip innebär det utegångsförbud för fransmännen, med några få undantag.

Här i Belgien följde de snabbt efter och från 12.00 idag ska vi stanna hemma. Vi får gå till affären men är rekommenderade att ta 30 minuter på oss, vi får också gå ut och träna, men max två personer åt gången och med någon från samma hus.
Skillnaden mellan Frankrikes förbud är att i Belgien handlar det om starka rekommendationer och att man litar till vårt civila samvete.

Rumskamrater tränar i parken, från och med idag två och två åt gången
Vilken reaktion får man från de olika tillvägagångssätten? 
Får förbundskanslerns lista tyskar att ta situationen på allvar och får presidentens krigsförklaring fransmän att känna sig trygga?

Precis som olika föräldraknep så tror jag att olika knep fungerar olika på varje individ.
Vi är många som antingen upplevt en förälder som sätter strikta förbud och en annan som lugnt och tydligt förklarar hur situationen ser ut. När det gäller Belgien och samvetet så tror jag att många har någon gång hört ”Du gör som du vill, men du vet vad jag tycker”.

Personligen tycker jag att det är fint att Belgien litar på vårt eget samvete. 
Jag är också osäker på vad vi tjänar på krigsjämförelser. 
Min farmor har berättat hur de fick snåla på maten i Rottneros under andra världskriget och min morfar hur hans pappa under samma krig fick gömma sig i en norsk garderob för att undvika tyskar. Igår fick jag stå i kö utanför en mataffär i cirka 20 minuter för första gången i mitt liv, det är inte jämförbart just nu.

Kö till mataffären,där max 25 personer får vara inne åt gången.
Men olika föräldraknep funkar för olika och när vi ändå pratar om hur den Europeiska familjen ska hållas samman så är kanske de olika föräldrareaktionerna fullständiga tillsammans.
Ta hand om er och vi hörs!

/Christoffer Branzén

Kommentarer

Populära inlägg