Dags att röja ut det gamla och ge plats åt det nya

Det som hände mellan entré och exit, under min tid i kommunen, ser jag som en tid i välfärdens tjänst. Min roll som politiskt oberoende tjänsteman och ämbetsman, var att förse de folkvalda politikerna, beslutsfattarna, med faktaunderlag. Ibland från en omvärld fylld av politisk dramatik och ”fake news”.


Foto av litet barn i vagn och kvinna som sitter bredvid
"Ge plats år det nya!" Mormor och Gabriel


Foto av böcker och boksidor
Ut med det gamla

Ja, så här med lite distans till de aktiva åren tycker jag att det är häftigt, lite märkvärdigt ändå, att ha fått jobba med kommunala frågor. Att handskas med skattepengar så effektivt som möjligt med medborgarnas bästa för ögonen. Å till råga på allt tyckt att det varit roligt, häftigt. Kunnat vara stolt och lycklig över både familjen och jobbet. 



”Men Vad fan får jag för pengarna?”
sa ordförande i Svenskt Näringsliv för nåt år sen, på tal om att betala skatt. Det var ett område som jag visste en hel del om – hur f-n våra inbetalade skattepengar användes i Sunne kommun. Jag tror det är enormt viktigt för förtroendet, tilliten i samhället, att medborgarna är välinformerade om bland annat det. Det är först då de kan bedöma om det som händer är rimligt och rättvist, hur kommunfullmäktige beslutar att använda skattepengarna! Det är ytterst en demokratifråga.

Jämfört med för 30 år sedan, tycker jag att det utvecklats en ny politisk kultur i samhället som helhet. Att tilliten till det offentliga har försvagats bland medborgarna. I politiken är tonläget mer uppskruvat. Internationellt, nationellt och lokalt. Det borde vara mer ödmjukhet, saklig debatt och optimism om hur problem ska lösas å mindre fokus på vems fel det är att upplevda problem uppstår.


Sandlådan

Nä, nu märker jag hur det kommunalgrå tränger upp till ytan. Hittade den känslan när jag började röja hemma i källaren och fann gamla anteckningar från jobbet.

Det är dags att röja ut det gamla för att ge plats åt det nya. Städa undan gamla projekt, avsluta sånt som hänger i luften, sätta ner foten, gå igenom högar som blivit liggande – allt för att ge plats åt något nytt. En ny tvättstuga till exempel. Vi behöver göra upp med en hel del gammalt och verkligen se till att elda upp allt skräp för att ge plats för det som komma skall.

Ja så är det ju! Åt skogen med det skeptiska! Jag lever här och nu! Det är mitt eget ansvar att göra det bästa av tiden, ryckas med av naturens växlingar, beröras mer av solglimtarna, gå ut i det disiga dagsljuset, dra in de fuktiga dofterna.


Foto av gata med vägskylten Varning för pensionärer
Lekande pensionärer
Släppa sargen, som Niklas Wikegård brukade säga. För om vi inte tillåter oss njuta och drömma bort, en vanlig dag som denna – hur ska vi då kunna göra det en torsdagskväll i november när fiskpinnarna bränt vid, Färjestad förlorat igen och cykelkedjan hoppat av för elfte gången?

/Olle Edgren

Så går vi ut, ut i världen

Den makalösa skapelsen av jord och vind

Som ligger där väntande som ett nybakat bröd

Så går jag ut och möter alla dessa människor som håller

Samhället vid liv och gräset grönt,

Ut i den friska luften som förser oss med drömmar och ärr

(Bengt Berg, 2003)

Kommentarer

Populära inlägg