Selma - Sveriges första megakändis

Selma Lagerlöf fick ofta gåvor och uppskattningar, inte minst runt hennes födelsedagar. Så att kortfattat berätta om alla dessa går ju förstås inte men ett par ska jag uppehålla mig vid. 

När Selma Lagerlöf fyllde 70 år 1928 startade dåvarande landshövdingen Abraham Unger en penga-insamling från socknarna i Värmland till Selma Lagerlöfs ära, som ett tack för allt hon har gjort för Värmland. 

Målningen ”spår i snön” av konstnär Gustaf Fjaestad.
Foto: Tommy Pedersen.



Gåvan hänger i hallen på Mårbacka, och är en målning med vackert vintermotiv av Arvikakonstnären Gustaf Fjaestad. Berättelsen om hur det hela gick till är ju vida känt, och uppskattad - inte minst bland våra besökare. 

Målningen var alltså en present från folket i Värmland. Men - när man gick igenom vilka som skänkt pengar upptäckte man att Västra Ämtervik inte hade skänkt så mycket som ett öre. Man ringde upp representanten för Västra Ämtervik och frågade varför man inte skänkt några pengar till jubilaren, och svaret blev att: ”ho â ju int´sô kând på dânna sia sjôen”.

Födelsedagen 1928 inleddes med tårta i Valborg Olanders våning i Stockholm och avslutades med att gamla seminariekamrater kom på te. Sedan var dags att byta klänning, och bege sig till Operan, för att se operan Kavaljererna på Ekeby. Firandet fortsatte i dagar med reportage från uppvaktningarna i alla tidningar och kunglig festföreställning, Dunungen.  Ja, hon var verkligen populär och man kan minst sagt säga att Selma Lagerlöf var Sveriges första megakändis. 












Selma Lagerlöfs klänningen från 1928,
nyligen  
fotograferad på Thielska Galleriet.


På Thielska Galleriet beläget på Djurgården i Stockholm har man (t o m 24 januari 2021) en utställning om sömmerskan och modeskaparen Augusta Lundin. Där kan man få njuta av många vackra plagg och inte minst just den klänning som Selma Lagerlöf bar på sin 70-årsdag. (Selma Lagerlöf har ett antal andra plagg uppsydda hos August Lundin, bland annat nobelklänningen).  Och på Thielska Galleriet finns även Gustaf Fjaestad representerad med både konst och möbler. Vilket sammanträffande! 

Till åttioårsdagen 1938 så ordnades en festtillställning på Dramaten i Stockholm. Vid tillställningen skulle en gåva från Sveriges skolbarn lämnas över till Selma Lagerlöf, som tack för Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Även då gjordes en penninginsamling, nu i skolorna runt om i Sverige. Det var en riktigt fattig tid i Sverige, men med hjälp av bidrag från Stockholms-Tidningen tillverkades en kristallvas, av inte mindre än glaskonstnären Simon Gate. På ena sidan finns Nils där han sitter på Mårten Gås och med vildgässen bakom, och på den andra sidan Sveriges karta ovanifrån. 


Orreforsvasen med texten: Till Selma
Lagerlöf på 80-årsdagen från svensk
ungdom och Stockholms tidningen.













Simon Gate hade fått reda på att det var barn som skulle överlämna vasen och eftersom han visste hur fasligt tung vasen var, så gjorde han två likadana vaser. Själv stod han beredd med den andra vasen bak i kulisserna, ifall något skulle gå fel. När han såg att allt hade gått bra och att Selma Lagerlöf höll i vasen gick han därifrån och slog sönder det andra exemplaret. Det skulle bara finns ett exemplar av vasen, och detta exemplar pryder nu sin plats på flygeln i salongen på Mårbacka. 

Till födelsedagen 1938 (liksom många andra födelsedagar) fick Selma förstås också massor med hyllningar från när och fjärran, bland annat från vännerna på Rottneros herrgård. Tack Emelie Påhlson-Möller för kopian av det telegram som Selma Lagerlöf fick av Ebba Montgomery som avslutas: ”Du kära Selma! Du Värmlands pärla!”


Telegram från Ebba Montgomery, 20 nov. 1938.









Ja, vad skall man säga? Jag låter Selma Lagerlöf själv få avsluta med följande citat: ”Om jag inte har åstadkommit något mer i mitt liv så har jag i alla fall dragit turisterna till Värmland.”

/Hälsningar Irene Henriksson



.   



Kommentarer

Populära inlägg