Mårbacka i Coronatider

Vi genomgår alla nu en svår tid, och pandemin kom för de flesta av oss väldigt fort och som ett ovälkommet brev på posten. Jag känner starkt med alla dem som drabbas. Nu är det minst sagt verkligen runt omkring oss, men vi får lyda alla uppmaningar som säger att vi alla nu måste hjälpas åt att ”hålla i och hålla ut” så att viruset snart kan övervinnas. 

Mårbacka hade helt stängt hela våren, öppnade den dagliga verksamheten först på nationaldagen, men då med restriktioner i Minnesgården, butik och café.  

Vanligtvis brukar vi ha ett par tusen elever och ca 150–200 bussar/år, men både skol- och bussgrupper uteblev förstås helt, och inte minst alla gästerna som vi tidigare haft från Västanå teater. 

Flexibilitet ett ledord

Vi ställde också in egna evenemang som familjedagen, Äpplets dag, Julmässan på Mårbacka, då man ”inte skulle uppmana till folksamlingar”, som Folkhälsomyndigheten uttryckte det. Några teatrar, berättar- musik- och litteraturaftnar arrangerades (med max 50 pers.) och dessa blev snabbt fullbokade.

Kultursällskapet Kavaljererna med
föreställningen KÖRKARLEN 2.O










Vi är glada att det i år skapades, med kommunens hjälp, ett kulturpaket som var ett samarbete mellan flera lokala besöksmål, vilket var väldigt positivt. Det gäller, inte minst i kristider, att samverka med andra och hitta nya lösningar, vilket vi arbetar aktivt med. 

Många Mårbacka-vänner

Vi har en härlig personalstyrka som gör en otrolig insats i verksamheten, inte minst under ett år där flexibilitet har varit ett viktigt ledord. Det finns också många ”Mårbacka-vänner”, och vi är så tacksamma för alla krafter som vill hjälpa Mårbacka på olika sätt.

Det är fantastiskt att se att intresset runt Selma Lagerlöf fortfarande är så stort, och att det forskas, filmas, berättas, skrivs och sätts upp musik- och teateruppsättningar etcetera runt hennes författarskap och person gör att hon fortfarande är minst sagt levande och ständigt aktuell! Tack ALLA som bidrar! (Och några av dem kan ni se på bilderna från föreställningar i somras!)

Berättarkväll med Anders Stävarby,
Britt-Inger Ekelund och Bertil Engh










I somras anordnades också, inom ramen för Litteraturfestivalen på Mårbacka, ett samtal mellan Lagerlöfkännaren Anna Nordlund och författaren Anna-Karin Palm. Båda har utkommit med omskrivna biografier om Selma Lagerlöfs liv och verk de senaste åren. Nu finns samtalet filmatiserat och du kan se den via länken  

Ett bra sätt att lära känna Selma Lagerlöf är alla biografier och forskning om henne, men också att läsa hennes egen litteratur, där jag vill ge tips om hennes biografi i tre delar (Mårbacka, Ett barns memoarer och Dagbok), från det att hon var 3 tills hon blir 14 år. 

Vänligen

/ Irene Henriksson 

Emterviksamatörerna i Mårbackas norra trädgård:
 ”Selmas inferno” – en värmländsk komedi.



Kommentarer

Populära inlägg