Att förnya en urbefolkningskultur är inte enkelt

Idag tänkte jag berätta lite grann hur svårt och problematisk det kan vara att vara nyskapande same. I relation till det svenska samhället så välkomnas nymodigheter och förnyelse tämligen enkelt. Men att förnya och utveckla den samiska jojken och musiken är mycket, mycket svårare. För i det samiska samhället har vi något som kallas för ”samepoliserna” alltså en gruppering som alltför ofta motsätter sig förändring och innovationer. Den gruppen är väldigt konservativ och avogt inställda mot nyheter. Men det är inte så att man egentligen tycker att det var bättre förr, för det var det verkligen inte. Att vara same runt sekelskiftet var fruktansvärt när staten försökte tvinga samerna till att inte utvecklas utan helst stagnera. Tiden runt sekelskiftet kallades för ’en lapp skall vara lappolitik’ där staten gjorde allt för att samerna skulle stanna kvar i sina kåtor som ett exotiskt inslag i idyllen. 


Världens modernaste urfolk

Men fastän samerna är ett urfolk som bevarat och värnar om de äldre traditionerna så är vi samtidigt världens modernaste urfolk. Men hur kan du säga så? brukar jag få höra. Jo för ser man till rennäringen är det snarare tvärtom. För att bedriva renskötsel idag är det en verksamhet som är toppmodern speciellt vad gäller maskinparken. Man har alltifrån crossmotorcyklar, fyrhjulingar, snöskotrar, trailer, bilar, helikopter och såklart datorer. Men redan på 90-talet fanns det renskötare som samarbetade med Rymdbolaget i Kiruna. Lagom till slakten fick man satellitbilder mailade till sig och kunde då se exakt var renhjorden befann sig. Detta är ju helt fantastiskt och kanske för en del lite motsägelsefullt. Men för mig är det ju helt underbart att även urfolk får vara moderna. 


Men tillbaka till jojken där är det inte riktigt så enkelt. För några år sedan var jag med i samernas egen schlagerfestival SAAMI GRAND PRIX. Detta är en storslagen tävling som går av stapeln i Nordnorge i Kautokeino och det evenemanget sker alltid på Påskaftonen. Det är ett tämligen stort internationellt pressbevakat evenemang som sänds direkt runt om i världen. I svensk och norsk tv så är det inte lika hippt. År 2007 så vann jag denna stora tävling till samernas förvåning och skandalen var ett faktum. Det var verkligen ramaskri och en enorm mediaskandal där jag förekom på alla samiska löpsedlar lagom till tävlingsdagen. KATASTROFE slog man upp stort för Stinnerbom har inte sytt en ny samedräkt, detta är brukligt och ett måste i samiska sammanhang. De samiska nyheterna hade fått nys om att jag skulle ha en toppmodern nydesignad scenkostym i kritvitt bävernylon. Dessutom skulle jag vara vitsminkad med solglasögon och svart skäggstubb. Men det allra värsta var att jag också skulle dansa. I svenska sammanhang så är det här inte något speciellt och anmärkningsvärt utan mer en självklarhet att man måste gör en cool och häftig scenshow. Men det blev ett enormt bråk och ståhej som pågick i tre månader. Dessutom så ändrade man på reglerna att juryn inte längre får se de tävlande, alltså om jag skulle komma tillbaka och tävla igen, antar jag. 


De senaste åren har jag startat ett samiskt skivbolag där jag producerar bl. a. modern samisk EDM, Popmusik och även samisk Rap. Den musiken kan man lyssna på Spotify och Youtube. Förra året skulle jag ha haft Release på min nya moderna Popmusik i Hamburg i juni 2020. Men på Grund av Corona så ställdes det evenemanget in. Den plattan heter MOVE YOUR FEET och finns på alla digitala medier att lyssna på.

Här kan ni se en av mina låtar jag tävlat med på SAAMI GRAND PRIX

Här kan ni lyssna till Titellåten MOVE YOUR FEET

Här kan ni lyssna till samisk Rap från MOVE YOUR FEET plattan

Här kan ni läsa mer om mig på min hemsida  https://www.olastinnerbom.se

/Ola Stinnerbom
Västra Ämtervik, Sunne

Kommentarer

Populära inlägg