Min samiska identitet

 Hej! Den här veckan har jag fått den stora äran att få blogga i Sunnebloggen. Det här ser jag verkligen fram emot att få berätta lite grann om mig och vad jä pyshler mä (Håller på med). Vem är då jag, kan man fråga?

Ola Stinnerbom

Jo jag identifierar mig som 100% same och 100% värmlänning men samtidigt 100% svensk. I den här tiden som vi lever i har identiteten blivit alltmer viktig att belysa. För det är så att först när vi vågar vara oss själv som man egentligen mår som bäst. Så ärre å de e inte jämt de värstö (så är det och det är inte så illa).

Jag har som många andra flera utbildningar men valde i unga år att utbilda mig till Balettdansare på Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm.
Jag är också utbildad Balettpedagog på DOCH, Dans och Cirkushögskolan, Stockholm.
Har jobbat som huvudlärare i modern dans på Svenska Balettskolan i Göteborg under sju år.
Jag är dessutom utbildad skogsarbetare på Sparresäter Skogsbruksgymnasium och en hejare på att hugga med motorsåg. 

Jag växte upp och var ung på 80-talet i Sverige och på den tiden var allt så mycket enklare än idag. Man kunde prova på lite allt möjligt och ville man testa på ett yrke så var det bara att gå in på ett hotell och vips så hade man jobb.
Men det var dansen som fångade mitt intresse, med Leroy Johnson som förebild från filmen FAME, flyttade jag tidigt till Stockholm. Där mötte jag mina jämlika dansfreaks på Kungsan när breakdancen gjorde entré i Sverige.
Vi var några unga eldsjälar som bara tokälskade att lära oss all om gatudansen från Bronx.
Idag har jag dansat Breakdance, Electric boogie, Poplocking, Downrock and Toprock.  Och såklart Disco, Hip Hop och en mängd varianter av Street Dance.


Därtill är jag idag också akrobat, mimare och cirkusartist där det ekvilibristiska lockade mig att utmana mig själv till bristningsgränsen.
Ibland på senare år har jag varit med på stora tävlingar som Gradpa Breakdanser och visat mina gamla old school moves. Det är en speciell känsla att veta att jag var med då Breaken kom till Sverige. Den har verkligen satt sin prägel i mitt dansande än idag.  

Mitt första dansjobb var dansare i filmen G- som i Gemenskap
(Jag är med i en drömscen från en lada i Dalarna med folkmusik och polskedans).
https://youtu.be/TgWaK_JIO3U

Dansare i filmen Hajen som visste för mycket
(Det är jag i vit skjorta med grön slips som gör snurrar och gör piruetter).
Se filmen nedan: https://www.youtube.com/watch?v=0vGXtX71dfg 


Men det var något annat som alltid fått mig att vilja gräva vidare i min egen identitet som dansare. Det fanns alltid en längtan och en vilja att skapa och göra egna produktioner och dansa samisk dans eftersom mamma Ingrid var sydsame från Krutberg, Vilhelmina Norra sameby. Men det tog mig 25 år innan jag började gräva och fördjupa mig i min samiska identitet.

För det var inte lätt att växa upp i Arvika och inte se ut som alla andra.
Det var jag som fick ett mer utpräglat samiskt utseende gentemot mina bröder. För det är så att i familjen Stinnerbom väljer vi hur vi vill identifiera oss i relation till våra samiska rötter.
Det är många som undrar över min relation till Stinnerbom på Östra sidan av Ämtervik alltså brorsan Leif som är teaterchef för Västanå Teater. 

De närmaste dagarna kommer jag att skriva och berätta mer om min samiska identitet och min samiska scenkonst och mitt arbete som samisk föreläsare. Jag kommer även berätta hur jag jobbar idag som egenföretagare och frilansande artist i dessa Corona tider.

Här kan ni läsa mer om mig på min hemsida: https://www.olastinnerbom.se

Ola Stinnerbom
Västra Ämtervik, Sunne

Kommentarer

Populära inlägg