Innovativ förening med stort hjärta för Airsoft

I huvudet så passerar en kalender med timmar och dagar som gradvis fylls av både förening, jobb och privatliv. Tiden kvar för förberedelser för ett spel försvinner fortare än man tror och därför så gäller det att använda den rätt.

Elektroniska kontrollpunkter räknar poäng

Erbjudanden om att delta som arrangör åt andra föreningar har dykt upp och från att ha varit helt okända så har vi här i Sunne gjort bra ifrån oss för att få ett bra rykte. Spelet vi förbereder oss för nu är trots den lilla föreningen ganska avancerat då vi använder oss av  elektroniska kontrollpunkter för att räkna poäng. Faktum är att denna spel-elektronik påminner om samma teknik som många av Europas större arrangörer använder sig av.

Kontrollpunkterna fungerar så att dom placeras ut på strategiska platser runt om på banan där dom ska vara svåra att nå utan att behöva kämpa om dom. Alla punkter finns markerade på kartor som spelarna får vid start. Till varje kontrollpunkt löper en kabel som går till en hemmabyggd poängräknarutrustning som jag själv konstruerat på lediga stunder (kul att kunna få nytta av jobbkunskaper på fritiden!).


Detta är vår senaste hemmagjorda poängdator som byggts 
av en
Siemens S7 300 PLC som donerats av en lokal industri. Baserna
monteras 
i ett stjärnnätverk runt denna enhet som placeras i mitten
av 
banan skyddad av ett tält.














Poängräknaren är byggd av en gammal PLC som kastats ut från en lokal industri efter att dom uppdaterat sina maskiner. PLCn är alltså hjärnan i en industriell maskin och kan i vissa fall styra hela områden i fabriker, det är dessutom min andra stora hobby för tillfället.

För att lära mig PLC-programmeringen fortare åt jobbet så valde jag därför att programmera på fritiden, och att bara sitta och göra massa meningslösa experiment som jag inte skulle kunna få användning av har aldrig riktigt varit min grej. 

Jag köpte därför en massa knappar ifrån nätet, konstruerade baser och programmerade in en avancerad poängräknare som styrdes via en “touch display”. Displayen visar sedan alla händelser på spelfältet via en karta  i “realtid” vilket gjorde att folk kunde få varningar om angrepp på deras kontrollpunkter redan efter några minuter.

När en spelare tar sig fram till kontrollpunkten så tar spelaren över den genom en knapptryckning och det utgår sedan en uppdaterad kartbild på alla spelares mobiltelefoner via Facebook om att punkten är övertagen. 


Spelare som försöker ta över en bas på vårt
lokala storspel.













Resultatet blev ett spel där individen själv kunde ta beslut beroende på information den fått ta del av via sin mobiltelefon. Kort sagt så kämpar alla spelare om att deras lag ska äga så många kontrollpunkter som möjligt under en viss tid.

Utrustningen byggdes efter att vi deltagit i Sollefteå, på ett spel som kallas “Berget”, där tekniken användes i större skala. Spelområdet var ett gammalt militärt övningsområde med aktiva stridsvagnar och privatägda militärfordon då avstånden var väldigt långa mellan punkterna. Skillnaden där var att kontrollpunkterna var trådlösa då vissa punkter låg 1-2 kilometer ifrån varandra och hela området var enormt!


Bild ifrån ett av våra storspel. Spelarna hade i denna stund spelat 2 dagar
i sträck i regn men ändå så syns inga sura miner.












I vårt fall här i Sunne så är avståndet blygsamma 200-300 meter mellan punkterna, men principen förblir den samma. Dessutom är vår utrustning som baserats på vanlig datakabel väldigt driftsäker och billig att bygga. 

Innovativ, ideell förening med stort hjärta

Vi har efter denna även konstruerat fler tekniska prylar för att ha i spel, allt detta kan återfinnas via vår Facebook och några prylar finns i min privata Youtube som mer eller mindre har baserats enbart kring föreningen nu på slutet.

Vi har genom flera år jobbat hårt för att bygga upp en innovativ och nytänkande förening baserad på drivna personer med stort hjärta för detta. Det tycker jag att vi lyckats med.

Vi har snart även överlevt Covid-19 som varit en stor motgång för många föreningar (även oss).

Vi hoppas att 2021 ska bli ett bra år för oss och alla andra hårt arbetande föreningar därute, för glöm inte bort att föreningar inte är en självklarhet i det moderna samhället utan kräver ideellt arbete från eldsjälar! 

Vi vill tacka er som förhoppningsvis har läst vår blogg och önskar framtida bloggare lycka till mer era egna utmaningar!

MVH //Mattias Olsson, kassör i Sunne Airsoft

Kommentarer

Populära inlägg