Livet som Airsoft-arrangör

Klockan slår 16.00 och jobbet är över för idag, tankarna om vad som ska göras efter jobbet pendlar mellan om man ska röja på banan eller fixa med nytt material för studiecirklar via discord (virtuell mötesplats) eller ta hand om alla sina privata ärenden (som oftast blir lidande).

Arrangerar skruv-kvällar på nätet

Att mötas personligen har ju inte varit möjligt så vi har under vintern använt oss av olika nät-tjänster för att arrangera skruvkvällar via livekamera. Bara för att Covid-19 är här så kan man ju inte lägga ner verksamheten. 

Tankarna föll då på att använda den ofrivilliga time-outen till att hjälpa folk att reparera sin utrustning via internet. Precis som dom där nätkurserna man själv deltagit på inom jobbet. Vi i Sunne inspirerade till och med flera andra stora föreningar att göra samma sak med lyckat resultat. Detta är ju förstås kul då vi jämfört med resten av Sverige har relativt få spelare.

Datum för eventuella restriktionssläpp har nu blivit satt till början av juni och ett styrelsemöte för planering av spelstart ligger i pipelinen.

Det är nu säsongen startar, kanske...

Lär ut den samlade kunskapen

Vi har flera gånger hört om flera utlovade restriktionssläpp som ställts in och vi har hela tiden flyttat våra datum precis som alla andra arrangörer i Sverige. Oavsett så fick jag i detta fall prioritera lite reparationer på föreningsvapen utifall detta restriktionsläpp faktiskt kommer sättas i verket. För er som tror att Airsoft bara är lek och inte leder till nått praktiskt lärande, får nog äta upp det nu.

Att skruva i dessa vapen är inte nått man gör utan att först läst på om det. Insidan på våra elektroniska vapen är mer eller mindre som urverk och innehåller allt från rörliga mekaniska delar till avancerade Mosfet-kretsar som allt måste monteras rätt.

För min del så är detta dock inget större problem då jag spenderat åtskilliga timmar under skrivbordslampan och svurit flertalet gånger över vart allt ska sitta och dessutom studerat flera forumtrådar och videos.

Nu passade vi därför på att samla alla kunskaper och lär ut dom via internet från vår Discord-server under pandemin. Det leder till att folk själva kan laga sin utrustning vilket i regel är ganska billigt då delarna är billiga och lätt att finna.


Genomskärning av en simplare M4A1 karbin (replika)
med vanliga mekaniska kontakter. Denna bössa
har säkringsläge, Semiauto och Fullauto funktion.













Att hålla i en skruvmejsel kan de flesta, men att veta hur tajt man ska “shimsa” en “mechbox” eller om du ska använda “teflonbaserat” eller “silikonbaserat” fett på dina drev/oringar är inte lika självklart. Om du inte ens känner igen terminologin jag använde ovan så bör du helt enkelt inte ens öppna upp ditt elektriska Airsoft-vapen. 

Därför så är våra virtuella kvällar något vi faktiskt tänkt fortsätta med även efter Covid-19-eländet.

Värdefull kunskap i andra sammanhang

Mycket av det vi lär oss när vi skruvar på dessa “leksaker” här kan senare i livet hjälpa dig när du skruvar i andra saker. Varför? Jo, för att det spelar ingen roll vad du mekar med, allt har sin funktion och är oftast tillverkad av en ingenjör någonstans som har bättre koll på material hållfasthet/byggtekniker än vad lekmän har. 

Denna utrustning kommer dessutom ifrån en av världens mest respekterade länder för mekanisk byggingenjörs-konst, nämligen Japan, som också är dom som alltid leder med nya innovationer (som andra asiatiska länder gärna kopierar).

/Mattias Olsson



Studiecirkel där vi vår ordförande Jonas Ek
lärde folk att kamouflage-måla genom att
måla sitt understödsvapen i Multicam Tropik,
som i skrivande stund används av flera styrkor
runt om i världen.



Kommentarer

Populära inlägg