Så går spelet Airsoft till

Jag tänkte idag gå in på litegrann om hur spelen går till.

Våra vapen skjuter plastkulor som tillverkas av ett biologiskt nedbrytbart material och syftet är att man med hjälp av dessa ska träffa motståndarna. Givetvis har vi alla krav på godkända skyddsglasögon och ser dessutom helst att hela ansiktet skyddas. 

Kulorna lämnar pipan med en kraft som börjar kring 0.5joule till upp emot 5joule i de mest extrema fall. För er som inte riktigt vet vad detta innebär så kan det jämföras med att man redan vid 1 joule skjuter genom en tom ölburk. Om detta låter klent så kan vi påminna er om att det faktiskt är tänkt att man ska skjuta mot varandra med dessa projektiler.

Anslagsenergin (joule) avgör hur nära varandra man får bruka sitt vapen. En pistol på 1 joule har inget säkerhetsavstånd och får användas ifrån en armlängdsavstånd om detta skulle vara nödvändigt. Ett prickskyttevapen med 4Joule måste ha 40 meter mellan sig själv och målet för att få lov att brukas.

Nära gränsen

Varför detta undrar du? Jo för att någon med hjälp av mycket fritid och räkneprogram har räknat fram att kulan ska tappa effekten så pass mycket att den ska ligga nära den tillåtna gränsen 1joule efter angivet avstånd och därför inte riskera att skapa onödiga skador på motspelaren. Detta ställer givetvis mycket krav på de som arrangerar spel då spelare måste kontrolleras för om de håller sina avstånd.

Vapnen vi har är indelade i Pistoler, Karbiner, Understöd och prickskyttevapen som alla har olika effektbegränsningsregler och bekämpningsavstånd. Flera vapenklasser är helautomatiska eller semiautomatiska och drivs av el, luft eller gas.

För att bli utskjuten “Träffad” så räcker det  med att en kula träffar varsomhelst på kroppen. Man skriker vid detta fall träff och går av planen med en orange träffduk på huvudet för att undvika att folk skjuter på dig i onödan. I de flesta fall så har man i reglerna innan gjort upp att man inom en viss tid får lov att gå ut i spel igen, ifrån en utmärkt startplats. Detta utmärker i princip grunden för alla spel med vissa undantag.



Stridsvagn som här hyrts ut till ett lag av en
privat samlare. Bilden är tagen av mig på “Berge
t













På större evenemang där militära fordon deltar så används till och med elektroniska raketgevär som med hjälp av en IR-signal slår ut fordonen genom att man siktar på en monterad mottagare på taket och skjuter. Detta är vanligt på större evenemang som till exempel “Merchs och “Berget” där gärna olika lag bidrar med hemmabyggda gruppfordon eller till och med stridsvagnar. 

Spelare från hela världen

Det sistnämnda eventet “Berget” deltog upp emot 2 000 deltagare från hela världen däribland så deltog även några av oss härifrån Sunne. Och med hela världen så menar jag verkligen det. Sporter som denna blir oftast fort väldigt specialiserad och det medför därför snabbt en hängiven community som gärna korsar landsgränser för det “perfekta” spelet.

Till exempel så håller den nya yrkesgruppen så kallade “Youtubers” på och åker land och rike runt för att spela in sina äventyr i diverse spel runt om, bland annat här i Sverige. 

Jag själv satt och pratade med 2 brasilianare som jag stötte på efter att vi alla blivit utskjutna vid en vägbas och väntade på att få börja spela igen. Efter detta så stötte vi på spelare från Hong Kong, Finland, Danmark osv som vi lärde känna ganska väl under spelet.

Vi i Sunne Airsoft har ett årligt storspel som vi arrangerar med väldigt avancerade uppdrag och kartor för navigering t.ex. Jag kommer nu under denna vecka förklara lite om vad vi i Sunne gör för att förbereda inför årets enda stora evenemang.

/Mattias Olsson



Detta är handkartor som vi tillverkat
till våra deltagare på vårt egna “storspel”.
Information som kontrollpunkter,
radiofrekvenser och så vidare finns
 tillgängligt på dessa.




Kommentarer

Populära inlägg