Det industriella träbyggandets olika delar och exempel från vårt alldeles egna Sunne

Hej kära bloggbesökare, och välkomna till nördavsnittet med olika byggsystem 😊.

Grovt kan man säga att det industriella träbyggandet indelas i industriellt träbyggande där så mycket som möjligt byggs klart i fabriker och arbetet på byggarbetsplatsen är fokuserat på mark och grund samt montage av färdiga byggdelar. Ofta är detta moduler som är helt klara med kök och bad. Den här typen av byggande är vi duktiga på i Värmland med Häggmarks i Sunne och Moelvens tre fabriker i Torsby, Kil och Säffle.

Den andra delen är det vi kallar industrialiserat träbyggande. Här ligger fokus på stommar, väggar och tak i delmoment som raskt kan monteras till en tät stomme som är väderskyddad för att alla andra byggaktiviteter ska kunna utföras som vanligt. Här återfinns prefabelement, KL-block och pelar-balklösningar i limträ.

Här följer några exempel med bilder.

PREFAB
De prefabricerade väggarna och taken som många svenska villor består av idag är sedan 1950-talet en mycket stor del av vårt byggande. Ja andelen av de nyproducerade villorna är faktiskt uppemot 80% av alla producerade villor.


Bild från Lars Atterfors, det finns ca 100 prefabproducenter bara i Sverige.

MODULER
Modulproduktionen är fortsättningen på prefabväggarna, fast färdigmonterade och inredda i en fabrik. Här sker alla arbetsmoment som vanligen görs på bygget i en fabrik längs en produktionslina.


Bild från Lars Atterfors, här lyfter Moelven Byggmodul in färdiga moduler från Värmlandsbro uppe på befintliga hus vid Gärdet i Stockholm.

KL-TRÄ

Korslimmat trä, eller CLT (Cross Laminated Timber, det engelska namnet) är stora element av vanliga konstruktionsbrädor som limmas ihop till stora block korsvis, 90 graders förskjutna. Ja precis som plywood. Detta för att få ett starkt och vridstabilt block. Kan faktiskt liknas med byggande med betongblock, fast mycket lättare (de väger en femtedel av betongen) och mycket naturvänligare. KL-trä limmas i olika riktningar och blir mycket vridstyvt. Elementen är ofta stora. Upp till 3x24m med en tjocklek av 60-400 mm.





LIMTRÄ
Limträ är som jag nämnt tidigare en 100-åring, som fått ny betydelse efter 1994. Framför allt då i så kallade pelar-balk-konstruktioner där en stomme av limträpelare och balkar kombineras med olika typer av andra element. Limträ limmas i samma riktning och blir mycket starkt.



Bild från Lars Atterfors, limträpelare och limträbalkar kombineras med golvbjälklag från Götehnehus.

För att förklara lite mer handgripligt här i Sunne:
BoKlok-lägenheterna på Brädgårdsgatan är färdiga moduler från BoKloks fabrik i Gullringen och Häggmarks projekt längs Magasinsgatan är moduler som färdigproducerats i fabrik. De är exempel på det industriella byggandet.
Västanås vinterscen på loftet är en kombination av limträramar från Moelven Töreboda och KL-träblock från Nordisk Massivtre i Kongsvinger. Det är det vi kallar industrialiserade byggsystem. Ett fantastiskt byggprojekt där nytt och modernt går i harmoni med gammalt och beprövat. Ytterst lite av den befintliga byggnaden är påverkat av denna nya skapelse inuti.

Bild från Lars Atterfors, bild från byggtiden från vår kära teater. Inne i befintlig ladan-utan att förstöra densamma.


Kulturhuset SARA som jag visat tidigare är en kombination av KL-trä i block och KL-trä i moduler som färdigställts i fabrik, samt limträpelare och limträbalkar.

Kommentarer

Populära inlägg