Jag badar, alltså finns jag












Här ligger jag i ett kopparbadkar med hett vatten, med salt ifrån Döda havet och med utsikt över Fryken. För så kan man också tillbringa en timme efter jobbet här i Fryksdalen, om man har tur.

Drottning Kristinas badarstuga

På Ulvsby Herrgård, strax norr om Sunne, finns nämligen Värmlands minsta spa – Drottning Kristinas badarstuga.

Drottning Kristina, ja. Hur kommer det sig att den gamla svenska regenten fick ett spa uppkallat efter sig i Sunne? Jo, det var nämligen hon som utnämnde Ulvsby gård till säteri på 1600-talet för att senare annektera gården för egen del. Det sägs att drottningens officerare var riktiga festprissar och att det festades rejält på både Ulvsby Herrgård och de andra herrgårdarna runt om Fryken, när det begav sig.

Mår som en drottning

Under drottning Kristinas regeringstid utkämpades det trettioåriga kriget och hon lockade bland annat den kända filosofen René Descartes till det svenska hovet. René Descartes är framför allt känd för sin filosofiska sats je pense, donc je suis - jag tänker, alltså finns jag. Tyvärr hann Descartes nog aldrig uppleva Fryksdalens partyliv, för redan efter några månader i Stockholm avled han av lunginflammation.

Så med historiens vindslag i åtanke, annekterade jag ett av kopparbadkaren, om än bara för en timme. Och jag mådde som en drottning kan jag meddela.

Med vänlig hälsning

Anna Öhgren Bodén

Kommentarer

Populära inlägg