Rollen som sekreterare

Igår kväll var det sammanträde för kommunfullmäktige. KF har möte cirka 1 gång i månaden och är Sunnes högsta politiska organ. Här representeras alla ledamöter från Sunnes politiska partier som röstas fram vart fjärde.

På bilden ser ni mig, Anna, som är sekreterare, längst till höger. Jag sköter bland annat upprop, håller koll vid omröstningar, läser upp beslutstexter och så vidare. Och så skriver jag själva beslutsprotokollet. 

Som sekreterare har vi även en viktig roll både innan, under och efter ett möte i utskotten, igår var det Bildningsutskott och idag är det dags för Socialutskott. 

Innan mötet stöttar sekreteraren de tjänstepersoner som skrivit fram tjänsteskrivelser (förslag till beslut) till mötet. Vi hjälper bland annat till med korrekturläsning och formalia.

Under mötet är sekreteraren ett stöd till ordföranden genom att tex ha koll på närvaro och omröstningar. Man antecknar inte allt som sägs under mötet: det viktigaste är det slutliga beslutet som klubbas.

Efter mötet renskrivs protokollet för att sen justeras (vilket innebär att det läses igenom och godkänns) av utsedda justerare. Sedan expedieras besluten, vilket betyder att berörda personer/myndigheter får beslutet skickat till sig. 

Kommentarer

Populära inlägg