Samverkan

 Inom hemsjukvården så är det många olika aktörer som du som sjuksköterska samverkar med runt patienten.

Internt så kan det vara biståndshandläggaren, rehab-personalen, baspersonalen på hemtjänsten osv. Då vi alla dokumenterar i samma verksamhetssystem så når vi varandra lättast genom det, endera genom att skicka en vårdbegäran eller ett meddelande till den det berör. Vi har även teamträffar runt patienten där vi följer upp de olika insatserna vi har och stämmer av.

Som sjuksköterska så samverkar du en hel del externt också, då främst med Regionen. Vi kan boka upp läkaren på hembesök om vi anser att behov finns för det, vi kan annars konsultera läkaren på deras konsultationstid. Vi har ett nära samarbete med sjuksköterskorna på Vårdcentralen som är oss behjälpliga med att boka tider, beställa prover, vissa läkemedel hämtar vi hos dem. Vi arbetar ju mot samma patientgrupp, dvs våra kommuninvånare, bara det att vi finns till mer för dem som ej längre själva kan ta sig till primärvården.

Under förutsättning att patienten givit samtycke så har vi även tillgång till regionens journalsystem, i den så finns en Messenger-funktion som används flitigt. Där kan vi inom kort även skicka bilder, vilket underlättar stort vid exempelvis sårbehandling. Vi kan då till exempel ta ett kort på såret hos en patient i Gräsmark så slipper han/hon åka till hudkliniken i Karlstad för att visa upp såret, hudläkaren kan göra en bedömning och följa upp det och vid behov ändra en ordination på omläggning. Fantastiskt!

De flesta vi samverkar med gör vi digitalt, som Mauricio gör här!


Vi samverkar med många fler, men dessa jag har nämnt här är nog dem vi samverkar med mest om dagarna FÖRUTOM patienten själv så klart och dennes närstående! Patienten kommer alltid vara min viktigaste samarbetspartner, utan patient är jag ju ingen..

Kommentarer

Populära inlägg