Mina personliga fantasier om Sunnes framtid

Jag heter Mattias Bergh och jag har under nästan två veckor delat mina tankar och reflektioner med er där den röda tråden varit kollektivtrafik genom tåg och bussar kopplat till samhällsutveckling, musik och nöjesliv samt betraktelser, reflektioner och erfarenheter jag gjort genom åren.

Efter att skrivit första bloggen den 25 januari är det så dags att knyta ihop säcken med ett sista inlägg. 

Mina utblickar har rört sig i dåtid, främst från 70-talet och fram tills nu. I min sista betraktelse tänkte jag försöka skapa lite bilder, mina bilder, om hur en framtid skulle kunna se ut i vissa delar. Kanske inspirerande för en del och stötande för andra. Nåväl som sagt lite kul ändå att ge sig på lite framtidsspaning och personliga fantasier. Jag gör detta inom ett antal rubriker som ligger mig lite varmt om hjärtat.

Stads- och parkmiljö 

För att attrahera nya besökande och att få passerande att stanna till så är det viktigt att jobba med miljöer och ge ett tilltalande första intryck. Visst vore det snyggt med en boulevard av lövträd som startar efter Tremansbacken strax söder om Dunderängen och går fram till och med de båda hotellen. En jättefin vy att passera och inbjudande till sagolika Sunne.

Förr i tiden när man ankom Sunne med tåg på sommaren kunde man beskåda en fantastisk blomsterprakt på stationshuset. Båda väggarna på var sida trappen var heltäckta med röda klätterrosor. På norra sidan och längs med grönytorna fanns blommor. 

En av stationsmästarna hette Rune Lindgren. Han hade barn som på olika sätt har bidragit i Sunnes föreningsliv. Nu för tiden kanske vi hör mest om hans son Peter som är djupt engagerad i Sunnes utveckling. 

Pappan Rune var en mästerlig trädgårdsmästare och hans rosor kände alla till som reste tåg till och från Sunne. Man blev imponerad och glad när man klev av tåget i Sunne och det såg mycket inbjudande ut. Visst vore det trevligt att återskapa det. En fin entré för tågresande som kanske besöker Sunne för första gången.

Förr pryddes väggar och kring
miljö av blomsterprakt.




 




Utveckla de fantastiska miljöer som finns i Sunne som har stor potential. Det är ju alldeles fantastiskt att komma till Sunne med båt på sommaren. Det kan ju alla Fryksdalingar göra. För de som inte har båt så skulle det kunna gå båtturer från Sundet till Kolsnäs och tillbaka. En lite mer generös hamn för båtfolket med ett fint glasscafé och ett antal bord med stolar för att ge möjlighet till att sitta och se vattnet och båtarna. Ett bra komplement till Citykonditoriet.

Teatertorget går att utveckla som ju fungerade alldeles ypperligt för några år sedan med både underhållning och musikquiz. Det går också att ännu mer lyfta miljöerna runt Sibylla som blev mycket lyckad med snyggt tak signerat Lövviksplåt och Henrik Andersson.

Trafik och gata 

För att skapa folkliv och trevliga miljöer i ett centrum behöver trafiken regleras och rent krasst betyder det att man behöver flytta på biltrafiken. Jag minns att det fanns en hel del kritik när Kvarngatan gjordes om till enkelriktad och att man minskade bilkörfältet till fördel för gående. Jag är däremot positiv och tycker man ska gå ännu längre. Varför inte göra om Kvarngatan till en fullständig gågata

Tänk vilken trevlig miljö som skulle skapas vid Teatertorget med uteservering om man slapp ha biltrafik alldeles intill. Det finns en myt om att handeln dör om man begränsar bilkörande inne i centrum. Diskussionen är högst aktuell i Karlstad. Jag kan bara konstatera att de gator som har mest handel och folkliv är gågator i princip alla städer. 

Varför inte göra om Kvarngatan
till en fullständig gågata?






 



Naturligtvis fordrar det vissa ändringar. En av de mest trafikalstrande näringsverksamheterna på Kvarngatan är Systembolaget. Försök att hitta en annan centrumnära placering för den butiken med bra parkering. Kanske finns det möjligheter inom den tilltänkta exploateringen på gamla torget? Nej, jag skulle gärna se Kvarngatan som gågatan mellan Bryggaregatan och Järnvägsgatan.

Flytten av Ica är för övrigt en satsning som kan ge ringar på vattnet. Inte bara att det är en mycket bättre placering av butiken ur ett trafik- och parkeringsperspektiv. Tänk er Ica:s nuvarande lokaler som en stilfullt inredd restaurang med glasad fasad mot sundet med panoramavy mot vattnet och den fina Mejeriängen som utvecklats till en vacker oas för både vuxna och barn i Sunne.

Flytten av Ica är en satsning som
kan ge ringar på vattnet




 




Och på temat gator vill jag också nämna satsningen på en gångbro vid Frykensundet, vilket blir ett riktigt fint promenadstråk för alla Sunnebor och som binder ihop ortsdelarna på ett vackert sätt.

Idrott- och föreningsliv

Sunne har ett vitalt föreningsliv i många olika sporter. Orten har traditioner inom travsporten och bygdetravet i Gylleby är ju en klassiker. Ryttarföreningen i Sunne är mycket välskött och lockar många till ridsporten. 

Inom lagidrotten har Sunne varit mycket framgångsrik genom de senaste decennierna. Man har varit elitmässiga i basket, ishockey, fotboll och volleyboll genom åren i olika epoker. Inom friidrotten har Sunne vaskat fram många framgångsrika idrottsmän och idrottskvinnor och detta gäller även inom golfen. Innebandyn har varit växande i många år, men har nu stagnerat på en hög nivå.

I nutid har vi ingen sport som riktigt når högre serienivåer även om breddidrotten är vital. Med stöd, samverkan och engagemang är jag säker på att Sunne har förmåga att nå elit eller näst intill i någon av våra idrotter. Det intressanta blir vilken som kommer att ta klivet?

Digitalisering

Ett viktigt område som hör nutid och framtiden till är digitaliseringen och vad digitalisering kan betyda för en positiv samhällsutveckling kan inte överskattas. Den ger även mindre orter möjlighet att konkurrera med större på ett helt nytt sätt. Genom att samverka och skapa digitala plattformar och mötesplatser kan vi locka hela världen till Sunne. 

E-handel behöver inte vara ett hot för det lokala företagslivet utan precis tvärtom, en tillgång. Om bygdens företag samlar sig kring digitaliseringens möjligheter och kraft kan bra saker hända och uträttas. 

Just nu följer jag Sunnegallerians försök att etablera just detta. Initiativet är i sitt startskede och företagen och butikerna är intresserade, men de har haft fullt fokus på att hantera den nya situation som Coronapandemin medfört. Jag är helt övertygad om att det är i precis denna riktning vi behöver gå för att möta konkurrensen från större orter och externa köpcentrum. Att gemensamt ta ett krafttag för att gynna den lokala handeln, vilket är viktigt både för näringslivet, orten och inte minst klimatet.

Underhållning

Den underhållning som Sunne kommun bjudit på genom åren har jag beskrivit delar av i tidigare bloggar. Kulturveckan i Sunne med Selma Lagerlöfs litteraturpris är känt i hela Sverige. Veckan innehåller många besöksvärda arrangemang. Jag tror det absolut finns potential att utveckla ännu mer omkring ett redan bra arrangemang.

Fryksdalsdansen i sin nuvarande form behöver moderniseras. Men till vad? Sölvesborg har sin hårdrock. Västervik sina visor och Malung tog över dansbanden från Sunne. Sunne behöver hitta sitt nya tema. I Lysvik har man testat Country men vad ska vi förlägga på vackra Kolsnäs och nog måste vi kunna ha mer än ett arrangemang under sommarmånaderna?

Missförstå mig rätt nu. Mycket är alldeles fantastiskt i Sunne och vi har enligt min mening oändliga förutsättningar att göra ännu mera bra saker. Det känns ändå som att det är lite ”tomgång” och jag önskar den nya kommunledningen med ny kommunchef all lycka och hoppas att de har den kraft och inspiration som behövs och att vi boende och företag, föreningar med mer kan bistå med engagemang och vilja att hjälpa till att höja Sunne att bli Värmlands pärla för besök, upplevelser och rekreation. Tillsammans är vi starka.

Tack för att ni tagit er tid och läst denna blogg

Sköt om er nu och ta hand om er!

/Mattias Bergh


Kommentarer

Populära inlägg