Många missförstånd om spelet Airsoft

Hej alla läsare!  

Jag heter Mattias Olsson och jag tar nu över stafettpinnen inom Sunnebloggen och jag kommer därför under denna tid ta er med in i min underbara hobby Airsoft. I folkmun felaktigt kallad Softairgun. Jag jobbar för övrigt som elektriker och har ett stort intresse för styrteknik, bygga maskiner, motorcyklar och musik.

Jag har spelat Airsoft sedan jag var 15 år och för några år sedan var jag med och startade föreningen Sunne Airsoft. Förening har växt mycket på dessa åren och under 2020 vann vi priset “Årets Förening" inom riksförbundet Sverok. 

Sverok är ett förbund med många föreningar inom för brädspel, datorspel, live och liknande intressen/sporter. Därför finns det många större föreningar än vår. De föreningarna har även haft bättre möjligheter än oss att bedriva sin verksamhet som vanligt, även med dessa Coronarestriktioner vi har fått leva med under året. Så därför är vi extra stolta och glada. En av anledningarna till att vi tilldelades priset var just att vi lyckats hålla igång verksamheten trots alla motgångar. 

Vi arrangerade spel under sommaren när det fortfarande var möjligt ur smittskydds-synpunkt. När smittan sedan ökade och vi inte kunde träffas började vi med olika aktiviteter digitalt istället. Allt för att hålla igång vår sport och vår gemenskap. Detta tänkte jag skriva mer om senare i veckan. 

Förutfattade meningar

Efter att i många år ha utövat min hobby har jag upplevt att många utifrån ser ner på oss som utövar den, detta är nog mest på grund av okunskap och missförstånd. Därför tänkte jag försöka förklara vad det faktiskt är vi gör. 

Många av de som inte tycker detta är en hobby som bör utföras av någon styrker det ofta med att de inte tycker att vuxna ska leka krig. Visst, vår hobby går ut på att simulera krigssituationer, men den är så mycket mer än så. Den kan utövas på många olika sätt så det är inte lika lätt att förklara dess innebörd som t.ex. handboll, simning eller golf. 

Airsoftvapen är effektbegränsade luftgevär som i regel byggs som exakta replikor (kopior) på riktiga vapen. Många utövare är vapen- och militärintresserade. Till hjälpen så använder de flesta spelarna militära kamouflagekläder kopierade från riktiga förband och många eftersträvar att allt ska vara så “äkta" som möjligt. Även om man inte har ett stort militärt intresse så bär ju praktiskt taget alla spelare någon form av kamouflagekläder oavsett. De är ju ändå gjorda för att inte synas väl i naturen vilket är en fördel om man ska kunna prestera i spelet. Det är väl utifrån både kläderna vi bär och vapen som vi använder som många av de fördomar andra har om sporten uppkommer, dessutom så fyller nyhetsartiklar om oroligheter runt om i världen våra sociala medier. 


Gruppfoto från ett vanlig enkelt söndagsspel
med deltagare från åldrarna 15 och uppåt.









En rolig hobby

Det kan tyckas märkligt att man söker sig till denna värld av realism när man egentligen innerst inne vet att det vi efterapar är baserat på våld och krig. Men det är här våra liknelser går åt olika håll, det är nämligen så att det vi upplever på spelfältet inte på något sätt kan jämföras med riktigt krig och det är heller inte meningen. Det vi utför har mer gemensamt med en fotbollsmatch än en riktig strid. 

Vi är kompisar som träffas och umgås en helg och avslutar allt med ett skratt, vi har kanske i ung ålder sett lite för mycket actionfilmer och har exakt den barnsliga naiva synen på vad det innebär. Det är alltså inte så att vi önskar leva ut detta på riktigt. Hade så varit fallet så hade de flesta av oss gjort militärtjänstgöring och sökt till en utlandsstyrka (inget ont sagt om våra svenska soldater).

För oss är detta en hobby, några samlar frimärken andra spelar Airsoft.


Vår föreningspatch som används för att visa att vi är
medlemmar i föreningen och har designats här i Sunne.









Spelscenariorna kan vara väldigt olika. Vi kan ha 2 lag som tävlar om ha få tag på en flagga mitt på spelplanen, en bas som ska intas eller försvaras, ett objekt som ska hittas som ligger gömt i skogen eller en skadad person som ska förflyttas. Det finns inomhus- och utomhus-spelområden som är byggda som bostadsområden. Ja, spelscenarierna kan varieras hur mycket som helst. Vilket gör att det finns något som passar de flesta. 

Självständigt eller i grupp

Man kan spela självständig eller träna ihop sig som lag. Spelar man i ett lag övar man oftast upp sin taktik och hur man ska kommunicera för att tar sig fram och försvara sig på bästa sätt.

Man kan träffas ett kompisgäng på ca 8 stycken och spela några timmar. Eller så åker man iväg på ett större arrangemang med ca 2000 stycken deltagare. Då oftast med spelare från hela värden. De större arrangemangen pågår oftast i flera dagar då man spelar hela tiden. Man sover i tält och motståndarna kan komma och anfall dig när som helst. Vilket gör att man måste samarbeta bra med sina lagkamrater.

MVH //Mattias Olsson, kassör i Sunne Airsoft


Spelare som försiktigt tar sig fram med sitt vapen redo.
Som ni ser är utrustningen ganska verklighetstrogen
.


Kommentarer

Populära inlägg