"Blir så förvånad av alla oväntade besök"








Med hjälp av Einar Sundkvist som är född i huset har jag fått ta del av Vassbergs historia. 

Vass i Vassberg kommer från en Per Jönsson Vass som bott uppe på berget för längesedan. Det stod Vass på murstocken i ett hus som låg där när Einars farfar köpte stället. Nuvarande hus byggdes 1908 av herrarna på bilden. De flyttade upp från den stökiga landsvägen ner vid Kymmen upp till Vassberg för att få lugn och ro. 

Jag tror att huset från början varit en finngård, men har inte lyckats spåra det bakåt mer än genom det Einar minns och har berättat för mig. Huset ligger helt perfekt i syd-nordläge och det höga läget (ca 345 möh) gör att det inte blir så kallt på vintern. 

Många känner till Vassberg och många har kommit och hälsat på mig och välkomnat mig till bygden. Jag blir alltid så förvånad av oväntade besök att jag missar att bjuda på kaffe, dåligt av mig. Ska försöka bättra mig. 

Grannarna är många även om inget annat hus syns från Vassberg. Dessutom verkar alla jag träffar i Gräsmarkstrakten ha någon sorts anknytning till huset, men det är klart, det var en stor syskonskara i huset. 

/Anna Olsson




Kommentarer

Populära inlägg