När jag motade bort sorkar och vildsvin









Jag hade i flera år haft en kolonilott i Göteborg, men nu hade jag oändliga odlingsmöjligheter. Med hjälp av gräsklipp, kartonger och tidningar anlade jag potatis- och grönsaksland. Allt växte bra, men snart började en del av potatisplantorna att vissna. Det visade sig att det var sorken som ätit upp sättpotatisen.

Jag läste på vad som kunde göras för att mota bort sork. Ett av tipsen var att lägga surströmming i gångarna. Så när jag bjöd släkten på kräftskiva avslutades kalaset med att alla fick hjälpa till att lägga ut surströmmingen i sorkgångarna. 

Oklart om det var det eller något annat, men sorkarna har lämnat min gräsmatta. Dagen efter kom tre älgtjurar på besök, så surströmming kan vara ett tips för den som vill dra till sig älg. 










Kände mig nöjd med att lurat bort sorkarna med surströmming men glädjen blev kortvarig. Strax därefter möttes jag av att hela potatislandet bökats upp. Inte en enda potatis fanns kvar efter vildsvinens framfart. 

Samma kväll som detta hade hänt såg jag ett stort vildsvin komma mot resterna av potatislandet. Jag var då så arg att jag hade kunnat vrida nacken av grisen, men så fort jag öppnade dörren sprang vildsvinet in i skogen. Efter denna händelsen har jag alltid elstängsel runt potatislandet, för jag har inte lust att odla potatis till vildsvinsmagar igen.

/Anna Olsson


Kommentarer

Populära inlägg