Det luktar pengar

Ibland kan det lukta lite illa

Att driva en sådan verksamhet som jag gör kan ibland medföra att grannarna runtomkring får känna av vissa odörer. Jag brukar förvarna på Facebook när jag kommer, så grannarna får en chans att stänga fönster och dörrar och inte hänga ut någon tvätt.

Skittunnan

Men tack och lov så har vi bra grannar, som tycker att det inte är våren förrän vi kommer med skittunnan. Så dessa odörer är för många ett vårtecken. Visst luktar det illa, men i min näsa luktar det pengar.

Måtte vädergudarna vara med oss

Många tycker att vi bönder bara klagar och klagar på vädret. Antingen är det för varmt, för kallt eller för regnigt och så vidare. Men å andra sidan så är det inte så många som är så väderberoende som vi är. Vi brukar ju säga landet lagom om Sverige, men när det kommer till väder och vind så är det sällan så. Vi bönder behöver lagom mycket av allt för att vi ska kunna få bra växtlighet, som sen blir mat till våra djur. I år har det varit ett bra år.  

Kor och Tossebergsklätten i bakgrunden

Men förra året 2018 blev (och är väl delvis fortfarande) ett dyrt år för oss. Eftersom vi fick uppleva tidernas varmaste och soligaste sommar, så blev vi tvungna att köpa ensilage och färdigfoder (kraftfoder), därför att växtligheten inte blev bra på grund av torka. Detta kostade oss cirka en miljon kronor. Så jag tycker att vi har rätt att få klaga på vädret (speciellt 2018), men som sagt i år växer det bra. Vi har fått mycket gräs och spannmålen ser fin ut. Det är skönt att man kan börja bygga upp ett lager igen, som kommer att räcka till nästa års skörd och längre vilket vi inte kunde göra förra året.
/Anders

Kommentarer

Populära inlägg