Det vita guldet

Många olika debatter har det varit genom åren om ”det vita guldet”. En del tycker det bara är ett påhitt, medans andra tycker det är livets dryck och att vi inte klarar oss utan den. Själv skulle jag inte klara mig en dag utan att få avnjuta denna underbara produkt i någon form och jag är glad att vi är fler som tycker så.

Det är Arla som köper vår mjölk. Så det kommer en mjölkbil hit varannan dag (julafton som midsommar året runt) och hämtar mjölken som sen oftast går till Götene, där den  blir smör och Semperprodukter. Men den kan även gå till Linköping, Jönköping och Stockholm.

Vi producerar cirka 5000 liter per dag. Det blir ungefär 1,7 miljoner liter om året, vilket blir ganska stora volymer.

En av lantbrukets robotar

Självklart så mjölkar vi inte korna för hand, utan cirka 130 av korna mjölkas i två robotar där de själva går in och ut. Det blir ungefär 2,8 tillfällen per dygn för varje ko. Roboten läser av kons öronmärke och på så vis registreras kon/mjölkningen. Sen när kon är klar så släpps hon ut och nästa som står på tur får komma in. De övriga mjölkas ”för hand” med mjölkningsmaskin två gånger per dag. Varför man inte har alla korna i robotarna kan bero på många olika saker, men oftast är det på grund av att deras juver inte ”passar” i roboten och att vi vill ha fler kor än vad det går i robotarna.
/Anders

Kommentarer

Populära inlägg