Visst drar fåglarna turister

Som jag nämnde i ett tidigare inlägg så har jag själv varit och skådat fågel på Öland vid mer än trettio tillfällen. Det vanliga har då varit att vi åkt ett gäng kompisar med samma intresse för att spendera en vecka med fågellivet på ön. Under de mest intensiva veckorna på våren och hösten så skulle jag gissa på att vi kan vara uppemot 700 fågelskådare inkvarterade lite varstans bara i Mörbylånga kommun. Då ger vi nog också ett välkommet bidrag till den i övrigt glest befolkade  Ölandskommunen. Fågelskådningen på Öland har i och med tillväxten på antalet ornitologer genom åren blivit till mer eller mindre en industri.

Jobb skapas via fågelguidningar, bostadsefterfrågan och annan konsumtion och logistik som kommer av att så många vill uppleva den speciella naturen och fågellivet på Öland och dess Allvar.

Uppdatering av krysslista

Vi är också många som satt prestige i att se så många olika arter som möjligt i Sverige. Kryssare kan man kalla oss. Vi har också en speciell klubb som från början var till för de fåtaliga som sett 300 arter eller mer inom rikets gränser. Per idag har Club 300 mer än 2000 medlemmar och är öppen för alla oavsett om du sett 246 arter eller 465 som toppnoteringen ligger i närheten av.

Wilsonbeckasinen i Tierp

Ï våras upptäcktes det en från Nordamerika kommen Wilsonbeckasin på ett oansenligt hygge i skogarna utanför Tierp i norra Uppland. Jag, tillsammans med en nordvärmlänning och min dotter, var där och kikade på fågeln på jag tror det var sjätte dagen efter upptäckt. Då var vi bortemot 100 personer på detta hygge i gryningsljuset klockan 04:00 en vanlig torsdag. Hur många som varit där före oss vet jag inte, men säkerligen mer än 1000 personer. Så nog har fågelskådandet blivit lite av en kringdragande cirkus beroende på vad som upptäcks och var.

Svartvingad Vadarsvala
Sunne har också hamnat på fågelkartan vid några tillfällen. Då rariteter upptäcks ger det snabbt eko ute i landet. För några år sedan hade vi besök av en Svartvingad Vadarsvala, ursprung från
Kazakhstan och österut. Denna fågel drog mer än hundra besökare till lilla Björken. Bland de andra rariteterna som varit välbesökta här hos oss finns observationer på en Större Turturduva från By, Sibirisk Tundrapipare från Björken, Tordmulen från Kolsnäs samt Amerikansk Bläsand också den från Björken och många fler.

Hoppas jag genom dessa två korta veckor lyckats locka fram något intresse hos några av er. Sist men inte minst så riktar jag ett stort tack till er som följt mig dessa veckor samt till er på kommunen som lyckades övertala mig att skriva mitt livs första blogg.

Trevliga höstfågelhälsningar från Patric

Kommentarer

Populära inlägg