Sunnes betydelse för bokmässan och tvärtom

Värmlandsmontern på bokmässan
Torsdag.
Idag öppnade bokmässan i Göteborg och som den ansvarskännande Sunneblogggare jag är, ger jag mig dit redan på morgonkvisten för att besöka Värmlandsmontern på jakt efter användbart Sunnematerial att fylla bloggen med. Värmlandsmontern är lite av en institution på bokmässan som de senaste åren har letts med fast hand av Ricky Andreis.

Att ge sig in i Värmlandsdelen av bokmässan visade sig vara en vinstlott. Där på scenen satt ju redan Anna-Karin Palm och berättade om sin purfärska biografi om Selma Lagerlöf, ”Jag vill sätta världen i rörelse”, en uppgörelse av bilden av Selma Lagerlöf som sagotanten. Boken lyfter fram drivkraften och målmedvetenheten som lyfte Selma Lagerlöf till världsklass.

Anna-Karin Palm berättar om biografin
om Selma Lagerlöf "Jag vill sätta världen i rörelse"
Men inte nog med det, vid sidan av Östra Ämterviks representation på bokmässan finns det fler Sunneförfattare. Lars Anderssons ”De Gaulles döttrar och kommissarie Ringer”, en ”kriminalistisk” roman där vi återser kommissarie Ringer som dök upp redan 2015 i boken ”De våra”.

Många böcker av Sunneförfattare på bokmässan
En deckare bjuder även Karina Johansson på med ”Pengabrevet”. Det är hennes femte bok och dramatiska scener utspelas vid Sunne Skicenter.

Även packmoppemusikern Göran Samuelsson finns representerad i Värmlandsmontern med Packmopedsturnén: ingen rak och enkel resa.

Men den verkliga överraskningen i Värmlandsmontern var inte en bok, det var en av medarbetarna i montern.

Sven-Ove Svensson
För vem dök inte upp om inte min gamle kollega i Sunne, Värmlands Folkblads lokalredaktör Sven-Ove Svensson som bodde i Sunne under åren 1978 – 1983. Idag är han pensionär och passionerad bokälskare och skribent.

På frågan om hur han skulle beskriva sin tid i Sunne blev svaret:

”De åren var min bästa tid i livet!
Jag tycker mycket om Fryksdalen och Nordvärmland och som lokalredaktör hade jag även bevakningsansvaret över Torsby. Under åren engagerade vi oss i miljöfrågorna. Jag upptäckte och blev fascinerad av Finnbygden som blev ett stort intresse i livet”.

Sven-Ove som är relativt nypensionerad skriver mycket fortfarande. Kanske en framtida gästskribent i Sunnebloggen?

Hälsningar Anders Nilsson


Kommentarer

Populära inlägg