Allsång på Backlunds veranda och körkarameller...

Tänk att få den här möjligheten att få skriva om vad jag har fått upplevt tills idag!

Det är ett axplock av allt och skall nu försöka knyta ihop säcken. Det finns några trådar till som jag vill delge er.

En vän och musikantkompis är Jan Sundqvist. Vi gick tillsammans på Musikgymnasiet i Karlstad, sedan dess har vår vänskap frodats.

Skribenten var inte helt förtjust

Vi har sjungit tillsammans på många olika ställen under åren. Lagerlöfsfesten på hembygdsgården i Östra Ämtervik, som går av stapeln varje år, har vi funnits med på ett antal gånger. En gång kom vi på den briljanta idén att göra en scenisk variant av Rosa på Bal. Jag som Fritiof och Jan som Rosa. Iklädd flätor och lång klänning glider Jan in medan jag hade på mig lång rock och plommonstop. 

Efteråt kändes allt bra. Vi slog upp tidningen NWT på måndagsmorgonen. En stor bild på Rosa och Fritjof, härligt tänkte vi först. Medan vi läste vidare förstod vi att skribenten inte var helt förtjust i vårt upptåg. Jag kan tillägga att vi fått bättre recensioner både före och efter.

40-års-jubileum

Jag nämnde i förra bloggen om ett 40-årsjubileum. Det är så att Jan och jag har haft Julkonsert på annandagen i Östra Ämterviks kyrka och i år blir det 40:e gången. När man ser tillbaka under alla dessa år så är jag tacksam för alla härliga möten, alla som har kommit och lyssnat.

Vi har haft med oss andra sångare och musiker under dessa år. Ett år ändrade vi konceptet till Nyårskonsert. Året därpå var vi tillbaka till ordningen med Julkonsert på annandagen i Östra Ämterviks kyrka.

Det har klingat allt från Viskar en bön, Den heliga staden till O helga natt. Även i år blir det Julkonsert, den 40:e i ordningen, välkomna.

Egna sånger och orgelstycken

Under pandemin så stannade allt upp med kör och sång så jag började skriva några sånger och orgelstycken. Några finns utgivna och andra på Youtube.

Här kommer ett stycke som heter Månsken vid Fryken inspelad av Jan Sundqvist.

Allsång på Backlunds veranda

Många nya tankar väcktes under pandemin, en av dem var Allsång på Backlunds veranda i Östra Ämtervik. Den genomfördes för första gången i år. Det var många som kom och vi sjöng härliga allsångsmelodier med utsikt över Fryken. Håll utkik! Det kommer säkert bli allsång på Backlunds veranda även sommaren -22.

Bild över Fryken från Backlunds veranda i Fölsvik.









Sången har legat mig varmt om hjärtat ända sedan jag som 7-åring sjöng Nu tändas tusen Juleljus i kyrkan. Åren har gått i musikens tecken och sedan 10 år tillbaka så finns jag på Musikhögskolan Ingesund som kör- och ensemblelärare, har även damkören Söt Likör och Manskören CMB som finns på Karlstads universitet. En fantastisk miljö att få jobba i! Är även musikutvecklare i Kristinehamns kyrka, en spännande utmaning.

Körkarameller

Under senare år så har jag och min fru Susann startat upp ett projekt som heter Körkarameller med artister som Sonja Aldén och musikalartisten Christer Nerfont och stor kör med bland annat de kända värmländska musikerna Robert Henriksson, Clas Grumer och Daniel Nolgård.

29 maj kommer jag med 200 körsångare och Shirley Clamp att ha konsert i Kristinehamns kyrka.

Fler körkarameller är att vänta och andra spännande projekt i musikens anda Nu vill jag avsluta denna blogg med en sång som handlar om att vara rädda om varandra. Jag skrev den till Susann på alla hjärtans dag. Den heter Du och Jag

Jag hoppas att vi ses och hörs i olika sammanhang under många år framöver.

Med varma hälsningar från en nykläckt bloggare.

/Mats Backlund



Kommentarer

Populära inlägg