Då behövdes en Nils Holgersson...

Jag heter Mats Backlund och det är första gången jag ska blogga.

När jag fick frågan av Anneli Jansson som densamme var närmsta granne med mig i ungdomen i en by 2 mil från Sunne, nämligen Fölsvik, kunde jag inte säga nej. När jag funderar på vad som hänt dessa 56 år blir det en hel del och nu måste jag tänka på vad som skulle vara intressant för er.

Musik, Sång, Kör och Fotboll var och är mina största intressen, där musiken blev och är mitt yrke.

Men jag ska börja från början. Året är 1975 då det fanns något i Sunne som hette Evi Gläja- en hyllning till Selma Lagerlöf. Den varade en vecka, allt från bal på Ekeby till åka skrinda till auktion mm.

Då behövdes en Nils Holgersson som skulle röstas fram i tidningen NWT.

Jag blev nominerad och som tur var så vann jag med flest inskickade röster. Var väl passande att Nils  Holgersson kom från Östra Ämtervik, alltså jag…

Det blev mer uppståndelse än vad jag trodde, självaste Göteborgs-Posten kom och gjorde reportage, tidningen Allt om mat hade Julmat på Mårbacka där jag fick göra Värmlandskörv med fru Mård som ägde Sunne Hotell på den tiden. Jag var klädd som Nils Holgersson i Selma Lagerlöfs kök.  


Mats Backlund som Nils Holgersson,
framför Selma Lagerlöfs Mårbacka.










Fru Mård var en fantastisk kock. Hennes mat var vida känd. En fundering jag haft och har är hur Fru Mård tillagade sin hemgjorda glass. Det var ett hemligt recept hon hade och förhoppningsvis så finns det väl bevarat någonstans. Inte glassen, men väl receptet.  Jag fick sjunga med Bo Harald och Prins Oskar på invigningen. Ja, det var en spännande vecka som sedan var starten på min musikaliska resa.

En uppgift jag fick var att åka till Holland och representera Värmland. Hur gick det?

Det får vi se i nästa blogg…

/Mats Backlund

Kommentarer

Populära inlägg