Inget vaccin får gå till spillo!



Ur varje ampull Pfizer Biontech drar vi upp 7 doser.


Det fanns tre vaccin godkända i Sverige när vaccineringen startade. Det var vaccin från Pfizer Biontech, Moderna och Astra. I Sunne använde vi Astra (inte nu längre) och Pfizers vaccin.
Det är viktigt att vaccinet förvaras i rätt temperatur och att man administrerar det inom rätt tid efter att det tagits fram från kylskåpet och dragits upp i vaccinsprutan.
Inget vaccin får gå till spillo!
Det har många gånger varit en kamp med klockan att hitta någon att ringa till som kan komma direkt om vi haft någon restdos. Det var från början tvungen att vara någon i rätt åldersgrupp.
Så småningom fick vi ringa på någon som bokat tid. Det underlättade vårt detektivarbete sista timmen på dagen då vi räknade att doserna stämde med de vi fått och dragit upp. Ni som haft en sen tid har nog märkt att vi räknat sprutor.

Vi har digitala möten varje vecka där vi planerar doser och tider. Vaccintillgången har varit ojämn. Ibland har vi fått mindre än planerat och ibland har vi fått mer. Då har fler tider lagts till i bokningen.

Det var många rutiner och riktlinjer som vi fick läsa in. Till att börja uppdaterades de ofta efter ny erfarenhet och kunskap. Samma dag som Astras vaccin drogs in för vaccinering kom informationen på morgonen. I Sunne hade vi tur nog inte Astra den dagen.

Så småningom fick vi erbjuda de under 65 år som fått Astra dos 1 en ny tid för dos 2 med Pfizer Biontech. I Sunne rörde det sej om ca 400 personer. Det var ett stort arbete som lades ner där. Alla fick en ny tid. Undersköterskorna på mottagningen skötte den tidsbokningen med bravur!!

Personer över 65 år fick även Astra som dos2.

Nu använder vi endast Pfizer Biontech.

/Lena Prånge Johansson


Kommentarer

Populära inlägg