Ännu mera serier

1997 började svenska Fantomen-tidningen och norska Fantomet samproduceras av ekonomiska skäl. Då behövdes det en humoristisk biserie som kunde fungera i både Sverige och Norge. Uppdraget gick till mig och resultatet blev ”Stig & Grieg”. En serie om en svensk och en norsk som ständigt käbblade och tävlade om vem som var bäst på allt möjligt.

Denna serie höll jag på med i sju år, ca 260 sidor blev det.

Antagonisterna Stig & Grieg härjar på.



















Efter Stig & Grieg ville jag göra en helt annan typ av serie. En inte fullt så MAD-aktig utan mer som humorstrippserier som t ex Rödöga, Hagbard Handfaste och Kvast-Hilda. Lite snällare och lite finurligare. Och tecknad i ett mer stiliserat manér.

Serien ”Ferguson” var skapad och fick fast plats i kulturtidskriften 91:an 2003. Historien utspelar sig på landet och handlar om bonden Ferguson och hans familj och katter och kreatur.

Många strippar har katt-tema och dessa publiceras även i tidningen Kattliv.


Missar i massor.




Katten Stisse fantiserar.













2006 fick jag för mig att återuppliva min debutserie ”Historiska Historier”. Då var det 25 år sen den gick första gången i 91:an. Dags för nypremiär med nya fräscha sidor, tänkte jag. Redaktören på 91:an tyckte idén var vältajmad och jag började teckna nya grejer med historiska figurer från verkligheten och fiktionen. Serien höll på några år och det blev ca 160 sidor, innan det var färdigjubilerat.


Alexanders tillnamn får sin förklaring.


















En solig dag i Versailles















.








Historiska Historier och Ferguson gick i vartannat nummer av 91:an i början. Men nu är det Ferguson för hela slanten i varje tidning.

Förra året kom en samlingsbok med titeln ”Bonnbränna Deluxe". Där har jag valt ut mina 96 favoritsidor. Det var inte lätt med tanke på att jag har knåpat ihop över 700 sidor. Många favoriter fick läggas åt sidan. Förhoppningsvis kan det bli en bok nummer två. Titeln har jag klar i alla fall: "Kosläpp Deluxe".


Samlingsboken från 2020.















I övermorgon kommer bloggen att handla om något helt annat än serier.

Då ska jag skriva om när och hur jag började måla tavlor.

Håll ut tills dess.

/ Alf Woxnerud




Kommentarer

Populära inlägg