Konst och katter

Sommaren 2009 var extremt regnig. Att vara ute och greja vid sommarstugan i Gettjärn funkade inte. Det blev till att hitta på inomhusaktiviteter. Som till exempel tavelmålande. Jag hade fyllt lillstugan, morfars gamla skomakarverkstad, med akrylfärger och canvasdukar. Nu behövdes bara lite inspiration.

Jag gick till Sunnes sprillans nya bibliotek i gamla Domus-huset och lånade boken ”1001 filmer du måste se innan du dör”. Sen blev det en drös tavlor med kända motiv från klassiska filmer som Sjunde inseglet, The Shining och A Clockwork Orange.

Max von Sydow spelar schack med Döden.








Min version av Jack Nicholson.

















Motiv från A Clockwork Orange.










Efter dessa alster blev det alla möjliga motiv. Mest djur av alla möjliga sorter. Men mest blev det katter. Det var oundvikligt med tanke på att jag då hade två egna missar, Puman och Grodan, som fick agera modeller och inspiration.

Det blev cirka 20 tavlor den sommaren. Jag använde akrylfärg som jag la på tjockt med en palettkniv. Det är ungefär som att breda en stor smörgås, fast med färg i stället för smör. De svarta konturerna la jag på direkt ur färgtuben för att få en tjock reliefkänsla. När färgen väl hade torkat, det kunde ta flera dar beroende på hur tjockt färglagret var, så fernissade jag tavlorna 3-4 gånger för att få till en högblank, nästan emaljaktig känsla.


Många katter blev det.















Min första konstutställning var i januari 2010 på Galleri Riddaren i Gamla stan i Stockholm. Jag sålde en hel del tavlor och fick blodad tand.

Nästa utställning var Konstnärernas Höstsalong på Kistamässan. Det gick minst lika bra och den höga monteravgiften hade jag redan tjänat ihop under sommaren innan. Jag la upp mina katt-tavlor på Facebook direkt de var målade. Till min stora glädje såldes hälften strax därpå.


Montern på Konstnärernas Höstsalong.










2012 hade jag min första utställning på Galleri Lövdala på Hotel Selma Lagerlöf i Sunne. Sen blev det två till. Den sista var 2014 strax innan Selma las ner. Det var synd för där fanns det alltid konstsugna konferensdeltagare som köpte mina tavlor.


En blå älg från Selma i Sunne.
















2014 var det dags att ställa ut för första gången på Mormors Glasscafé i Lysvik.  En mycket trevlig lokal med den gemytliga kombinationen konst och glass. Kan vara därför som jag återkommit hela sju gånger. Det har helt enkelt blivit en tradition.



Affisch från 2014.
















Mera kissar såklart.















I övermorgon fredag kommer mitt sista blogginlägg.

Då tänker jag bjuda på lite allt möjligt kollijox från mitt arkiv.

Gott och blandat med andra ord.

Håll ut tills dess 

/ Alf Woxnerud 


Kommentarer

Populära inlägg