Fantomen och annat

1979 kom jag in på Berghs Reklamskola i Stockholm. Där gick jag tre år och blev utbildad till grafisk formgivare och illustratör. Under tiden på skolan begick jag min debut i tidningen 91:an. Redaktören ville ha nya helsidor av min serie ”Historiska Historier”. Och det fick han. Serien löpte sporadiskt i 91:an under några år, men blev aldrig ett fast inslag. Jag hade helt enkelt inte tid att göra serier fullt ut samtidigt som jag gick på reklamskolan.

Seriesida från 91:an 1981.
















Direkt efter examen fick jag jobb på serieförlaget Semic Press i Sundbyberg, strax norr om Stockholm. De behövde en layoutare till Fantomen och Svenska Serier. Jobbet gällde att så snyggt som möjligt kombinera text och bild på omslag och redaktionella sidor.


Ett omslag som jag layoutade
och även målade bilden till.
















Ett annat omslag som jag
även ritade gubbhögen till.

















Detta höll på tills 1984 då jag fick jobb på min gamla favorittidning Svenska MAD. Där gjorde jag bland annat layout och ritade illustrationer. Dessutom gjorde jag på fritiden en radda seriesidor och omslagsbilder till MAD.

Omslag till Svenska MAD som jag målade.














1989 sa jag upp mig från MAD på grund av att ”fritidstecknandet” hade ökat i omfång med serier och även reklamjobb. Bland annat tecknade jag reklamseriesidor för tuggummit Hubba Bubba. Dessa publicerades i Kalle Anka och andra serietidningar.

Tuggummigubbarna Hubba
och Bubba på äventyr.
















I början av 90-talet fick jag kontakt med den norske redaktören Dag Kolstad som hade startat serietidningen Pyton. Humorn påminde om MAD fast aningen grovkornigare. Jag gjorde en mängd olika serier, mest efter andras manus. ”Bert-Börje” hette en återkommande figur.

Jag jobbade för Pyton tills 1998 då den las ner.

Bert-Börje med sina otrevliga föräldrar på stranden.








Ett av de roligaste frilansjobben under 90-talet var Kalle & Hobbe-parodin ”Calle & Wibble” som jag ritade till det politiska seriealbumet ”Den enda vägen”. Det kom ut lagom till valrörelsen 1994.

Den enda vägen” med ”Calle & Wibble” från 1994.















Några andra nittiotalsserier var t ex ”Cirkus Spatt” som jag gjorde till Dagens Nyheter och ”Roine Blom” till datortidningen PC Hemma.

Seriestripp med ”Roine Blom” från PC Hemma.






På måndag fortsätter jag gräva i mina arkiv.

Håll ut tills dess 

/ Alf Woxnerud


Kommentarer

Populära inlägg