Uppstart

 

Region Värmland startade en egen verksamhet för vaccineringen istället för att vårdcentralerna skulle belastas. Man valde att anställa i första hand pensionerade sjuksköterskor som vaccinatörer. Även undersköterskor, administratörer och värdar anställdes. Jag bestämde mej för att det är här jag kan göra en insats som sjuksköterska. I januari 2021 hade vi vår första informationsträff om vad som gällde. Då visste man inte exakt när vi kunde starta vaccineringen och hur vaccintillgången skulle bli.

I Sunne är vi 13 sjuksköterskor, 5 undersköterskor, 1 administratör och 2 värdar som turas om på schemat. En fantastisk arbetsgrupp som vill och gör ett säkert och effektivt arbete. Vi vaccinerar inte bara Sunnebor utan det kommer personer från hela Värmland.                                                             
I slutet på januari fick jag uppdraget att iordningsställa en lokal på Allaktivitetshuset i Sunne. Till min hjälp fanns Elisabeth Olsson, sjuksköterska och Jim Nilsson från regionen/fastighet. Vi träffades och gick igenom hur flödet genom lokalen skulle gå till. Viktigt att minimera smittspridning i lokalen. Ingång och utgång från lokalen fick inte vara samma. Var ska vi ha våra vaccinationsbås? Var ska de vaccinerade sitta 15 minuter efter sprutan? Kontakt togs med en lokal snickerifirma som byggde båsen åt oss på några dagar. Möbler levererades.

Det var arbetskläder, omklädningsrum, lunchrum, snöskottning och gräsklippning som skulle planeras.

Beredskap för akut händelse var tvungen att finnas. Akutläkemedel, defibrillator, brandplan och kylskåp med larm. Utbildning/repetition i HLR för personalen. 

Vi hade en deadline på cirka en vecka då allt skulle vara klart. PRO/SPF som hyr lokalen hjälpte oss att rensa lokalerna så att vi kunde möblera och ändra där det behövdes. Vi fick också god hjälp av vaktmästaren på vårdcentralen. En undersköterska beställde allt material. Vi var redo att börja!!


/Lena Prånge Johansson


Kommentarer

Populära inlägg