Oroliga tider och minnen från Ukraina

När jag skriver detta inlägg (söndag kväll) så har jag precis kommit tillbaka till Stockholm. Just nu håller jag på att förbereda mig inför den kommande veckan. Vi har börjat läsa kursen internationell privaträtt. Exempel på frågor som behandlas inom IP-rätten är: Vilket lands domstol som är behörig att avgöra en tvist och enligt vilket lands lag? I vilka situationer kan utländsk dom eller statusbeslut (exempelvis ingående av äktenskap) erkännas och verkställas i Sverige respektive en svensk dom eller statusbeslut erkännas och verkställas i ett annat land? Den här veckan ska vi ha seminarier om internationell avtalsrätt och internationell processrätt. 

Staty av Fäderneslandet, Kiev
Idag (söndag) kom också regeringens besked i NATO-frågan. Det påminner mig om vilken orolig tid som vi lever i. Det är tungt att följa nyhetsrapporteringen från kriget i Ukraina. Den 24 februari satt jag från 7-tiden på morgonen och i princip hela dagen för att följa Sky News livesändning från inledningen av den ryska invasionen. Extra känslosamt kändes det eftersom jag besökte Ukraina tillsammans med en god vän för ungefär två år sedan. Kiev är en fantastisk stad, fylld med vacker arkitektur och en rik historia. Det känns ofattbart att flyglarmet ljuder på de gator som man själv gått på för inte allt så länge sedan. 















Jag upplevde de ukrainier som man mötte där som tillmötesgående, hjälpsamma och trevliga. Det var inte helt enkelt att kommunicera med folk då många (framför allt de äldre) hade mycket begränsad kunskap i engelska, men med hjälp av lite engelska, lite ryska och ett mått av kroppsspråk så gick det att göra sig någorlunda förstådd. 

Under resan passade vi på att besöka Tjernobyl och Prypjat. En minst sagt dystopisk syn. Strålningen har minskat betydligt sedan 1986 men än är det inte möjligt för folk att flytta tillbaka till sina hem. Prypjat har lämnats helt orörd sedan Tjernobylolyckan och har med åren förfallit. 















Bilderna är från resan till Ukraina 2019.

Jag hoppas att ni får en bra start på veckan så hörs vi i nästa inlägg! 
/Anton Bengtsson

Kommentarer

Populära inlägg