Vem vågar säga emot Astrid?

Häromdagen tog jag Sveriges vackraste järnväg till jobbet. Påstigning skedde i Oleby som öppnat upp station efter några år i malpåse och avstigning skedde på Sunne resecentrum. 

Vilken lyx att ha gångavstånd till stationen och gångavstånd till jobbet när jag anlände. Att kunna bo på landsbygden, men ändå ha bra kommunikationer är verkligen en grym fördel. Tåget var nästan fullt och det är många yngre som verkar pendla med tåget, i alla fall var det så den här dagen. 


Astrid Lindgren utnämnde Fryksdalsbanan
till den vackraste järnvägssträckan i Sverige.












Fryksdalsbanan gör skäl för sitt namn. Den följer Frykensjöarna nästan hela sträckan och utsikten är magisk. Så magisk att självaste Astrid Lindgren fick inspiration till boken Bröderna Lejonhjärta när hon åkte på Fryksdalsbanan en tidig vintermorgon 1971. Om det vittnar hennes brev till Sunnebon Åke Carlvik under tidigt 80-tal när han med flera kämpade när järnvägssträckan var nedläggningshotad. 

Hon utnämner till och med Fryksdalsbanan till världens vackraste järnväg i brevet och vem vågar säga emot Astrid? Inte jag i alla fall. 









Och kanske hjälpte hennes brev, för så här 40 år senare kan vi fortfarande kuska runt på den här gamla banan och kanske inspireras att skriva något, till exempel ett blogginlägg eller två. 

/Anna Öhgren Bodén


Lyx att bo på landsbygden och ha
gångavstånd till tågstationen och jobbet










.






















Kommentarer

Anonym sa…
Sunne är alltid i mitt hjärta 💔 min mormor Ester Karlsson bodde där och arbetade på Sunne hotell min mamma var därifrån Greta hon var servitris på kolsnäs på 40 och femtiotalet hon jobbade även i Majas cafe hon var gift med Gunnar Zetterström men skilde sej och flyttade till Göteborg 1951. Jag har tillbringat hela min barndom hos mormor varje sommar. Har släktingar kvar i Sunne brukar åka dit flera gånger om året. Måste bara äta nitti med fläsk❤️

Populära inlägg