Ny översiktsplan

En ny översiktsplan ska tas fram för hela kommunen och arbetet för att ta fram den är under uppstart.

Översiktsplanen gäller för hela Sunne kommun.


I kommunen jobbar vi med flera olika sorters planer, men det finns två sorter som vi pratar om ofta när det kommer till hur mark används. Översiktsplan och detaljplan.

En översiktsplan redovisar mark och vattenanvändning. Det är en övergripande plan som visar hur kommunen ska, kan och får utvecklas. Det visar också hur vi vill att kommunen ska se ut i framtiden, med tätorter, industrier med mera.

Detaljplaner visar i sin tur mindre områden lite mer detaljerat och beskriver hur man får bygga på just den platsen.

Sunne kommun tog nyligen fram en fördjupad översiktsplan över Sunne tätort. Den fungerar som en översiktsplan, fast för ett mindre område. Men den översiktsplanen som ska tas fram nu ska gälla hela kommunen.

Den fördjupade översiktsplanen gäller för Sunne tätort.

Det är bestämt i plan- och bygglagen att alla kommuner ska ha en översiktsplan och den är ett av kommunens viktigaste strategiska dokument. Efter ett tag blir översiktsplaner inaktuella, vilket den nuvarande översiktsplanen, som gjordes 2011, blivit. Därför behöver kommunen nu ta fram en ny översiktsplan.

Tillsammans med en ny översiktsplan reviderar Sunne kommun sin kommunstrategi. Nuvarande kommunstrategi går ut 2025 och den tillsammans med översiktsplanen är bland de viktigaste styrdokumenten vi har för kommunen och det är viktigt att de stödjer varandra.

/Elisabeth och Anders



Kommentarer

Populära inlägg