Sminkös - vad är det?

När jag var liten fanns inte titeln make up artist  i mitt vokabulär. Sminkös... är det nån som jobbar på sminkavdelningen på Åhléns? Och visst, det kan det ju självklart vara! Men det är inget jag har gjort eller är speciellt sugen på.

En sminkös kan jobba med massor av olika saker - teater, fotograferingar, film, TV och events. Det finns sjukt många grenar inom yrket! Jag har hamnat i underhållningsbranschen, främst just för TV.

Beroende på vilket jobb man gör så ser dagarna olika ut, men kan beskriva lite hur en dag på just Så mycket bättre ser ut.

Runt 7 ringer klockan. Då äter vi frukost, duschar och gör oss i ordning för att åka till Grå gåsen. Vi bor ca 5 minuter från gåsen, alltid i samma rum. 😬(Förutom 2 säsonger när boendet var en flyktingförläggning) Så om jag räknat rätt så kommer jag efter denna inspelning sovit på loftet i 81 nätter. Det är ändå sjukt många nätter för att vara ett ställe som man egentligen inte har annat än en jobbrelation till.









Väl på gåsen går vi till vår lilla länga där sminklogen finns. Den ligger bredvid produktionskontoret och precis vid poolen.









I år börjar vi sminka runt halv 9. (Det har varierat mellan 6.00 och 12 under åren.) Det kan vara artister eller gäster som kommer då. Men det ”riktiga” artistsminket för lunchen börjar runt klockan 11. Då river vi av alla i ett svep (vi har väldigt korta sminktider, bara 20-30 minuter per person, jämför det med 1,5 timme som vi har på t.ex Let’s Dance) och sen börjar lunchinspelningen. Då slänger vi i oss lite mat och sminkar även bandet, medan vi lyssnar på snacket runt bordet. Då och då kan vi gå in till dem och pudra eller dra en borste genom håret om det behövs.

När inspelningarna väl är igång så sitter jag och min kollega Evelina och tittar på hur allt flyter och om vi behöver bättra på något i pauserna. Notera walkie talkin vi har i logen, tycker att det är lite festligt att ha den för det är ytterst sällan vi har det i produktioner. Med den kan vi hela tiden ha kontakt med kontrollrummet om något skulle hända!








Lunchen är färdiginspelad runt 16.30-snåret, då åker vi ”hem” och lägger oss raklånga på sängen och försöker vila en stund innan bilen åter går mot Gåsen vid 18.

Då äter vi middag och sen upprepar vi samma procedur igen tills vi runt 01 får lägga det då ganska tunga huvudet på kudden igen. Det händer t.o.m att jag sminkar av mig själv och borstar tänderna i sminklogen så jag ska kunna lägga mig så snabbt som möjligt efter att kamerorna i ”ladan” släcks ner.

Artisterna däremot har ofta en stunds filmning kvar när middagsinspelningen är över. Är varje år så sjukt imponerad att de orkar med det schemat och dessutom orkar uppträda, jag som knappt orkar hålla energin uppe bakom kameran!

Men alla i denna produktion är helt underbara och vi strävar ju efter samma mål- att göra ett sjukt bra program! Och jag måste säga att jag tycker att Så mycket bättre är ett väldigt bra program! Stämningen i teamet är så härlig! Vi är ändå runt 70 pers som åker till Gotland och ska försöka samsas om dygnets 24 timmar. Alla vill ha sin tid med artisterna för att jobbet ska bli så bra som möjligt. Men alla respekterar varandra och tar hand om varandra på ett fantastiskt sätt. Och några av oss har som sagt jobbat med alla 10 säsongerna. Så det är lite som ett sommarkollo man kommer tillbaks till år efter år. Jag brukar säga att sommaren inte börjar förrän jag har varit på Gotland!

Varje år tar vi en teambild i ladan tillsammans med artisterna. Här är 2014 års bild! Den visar lite hur många personer som krävs för att göra ett tv-program av denna kaliber.








Nu ska jag jobba vidare, dagen är inte slut än!

/Maria

Kommentarer

Populära inlägg